RSS Feed

Zuschlag lett volna a tanú

hvg.hu - 2018. 07. 11. 12:42:06 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Zuschlag lett volna a tanú

Hiába vetette volna be tanúként Zuschlag Jánost a TV2, a jelenleg is gyanúsított exszocialista másodszor sem ment el a tárgyalásra – tudtuk meg Czeglédy Csaba ügyvédjétől. Andy Vajna csatornájának másik tanúja pedig azért nem tudott megjelenni, mert éppen házi őrizetben van. Zuschlag nem is szerepelt a riportban, de azért ő a tanú, mert állítólag egy elsötétítve látható statisztával helyett

Ahogy azt korábban megírtuk, a Czeglédy Csabáról több lejárató riportot készítő TV2 Zuschlag Jánossal akarta bizonyítani, hogy valós, amit az előzetes letartóztatásban lévő baloldali politikusról a Tények című műsorban állítottak. Így azt, hogy cipősdobozban szállította volna az áfacsalásból ellopott pénzt Gyurcsány Ferencnek, de a TV2 szerint ő pénzelte egy jobbikos kampányát is, miközben a DK-nak kémkedett.

Igaz, hogy a riportok idején Zuschlag börtönben ült, így ezeket nem is mondhatta a Tények riportjában, amelyben egy felismerhetetlen, elsötétítve bemutatott „tanú”-t mutogattak. A csatorna szerint ő kvázi Zuschlag magyar hangja volt, vagyis gyakorlatilag egy statisztát vetettek be a börtönviselt exszocialistától származó információk elmondására. Mivel azóta Zuschlag kijöhetett a börtönből, őt jelölték meg tanúként a perben, amelyet Czeglédy indított a róla szóló riportok miatt.

Csakhogy Zuschlag nem jött el a most hétfői tárgyalásra, ami már a második ilyen eset, hiszen a pár héttel ezelőtti első idézésre sem jelent meg – tudtuk meg Litresits Andrástól, Czeglédy Csaba ügyvédjétől, aki elfogadhatatlannak nevezte, hogy a TV2 kitalál riportokban nem is szereplő tanúkat. Litresits azt is kiemelte, hogy az országos tévé kifejezetten azt állította a nézőknek, hogy megvan a „névtelenséget kérő tanújuk” írásba foglalt vallomása, de hiába kérték ezt tőlük a bíróságon, valahogy nem tudták bemutatni.

Ha Zuschlag nem menti ki magát elfogadható indokkal, akkor az augusztus végére halasztott következő tárgyaláson már rendőri elővezetést fognak alkalmazni vele szemben. A TV2 másik megnevezett tanúját sem tudták meghallgatni, mert a Czeglédy-ügyben gyanúsított, és házi őrizetben van. Ezért őt valószínűleg a tapolcai járásbíróság útján fogják meghallgatni.

Úgy tudjuk, hogy a TV2 képviseletében eljáró ügyvéd, Szabados Gergő sem tudott mit mondani arra, mi a helyzet a kámforrá vált Zuschlaggal, pedig ők akarták tanúként bevetni. Szabados képviselte az Andy Vajna tulajdonába került tévét más lejáratások miatt indult perekben is, így például abban, amit Spéder Zoltán indított a róla készült karaktergyilkosságnak szánt anyag miatt. Azt végül csúnyán elbukta a TV2, így milliós sérelemdíjat fizethetett – erről itt olvashat tovább.

Czeglédy a sajtóperrel párhuzamosan rágalmazás, „hamis és valótlan tartalmú felvétel készítése és nyilvánosságra hozatala miatt büntetőfeljelentést is tett a TV2 hírigazgatója, Kökény-Szalai Vivien és bűntársai ellen”.

Zuschlagot januárban vették őrizetbe, mert azzal gyanúsítják, hogy adatlopással akartak kamupártokat létrehozni. Előzetes letartóztatását március elején 90 nappal hosszabbította meg a Kecskeméti Járásbíróság, vagyis éppen rács mögött volt, mikor a Tények riportjai készültek. Amennyire pedig ez a sziluettből megállapítható, külsőre sem éppen úgy néz ki, mint az elsötétített „tanú” a TV2 lejárató anyagaiban. Nem ez lenne az első eset, hogy az egykori szocialista politikust vetik be: Zuschlagot dobták be abban az elhíresült riportban is, amely a pedagógustüntetések egyik akkori vezéralakjáról, Pukli Istvánról készült.

Ráadásul van egy további, elég egyértelmű kapcsolat is: a bulvárszerkesztőből TV2 hírigazgatóvá előlépett Kökény-Szalai Vivien korábban nemcsak prostituáltakról szóló ponyvákat írt, hanem ő jegyzi a Zuschlag Jánosról írt könyvet is, Kökény-Szalai alá tartoznak hírigazgatóként az aktuális műsorok, így a Tények is, amelyben a Czeglédyről szóló riportok lementek.

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A gyanú szerint a vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott, és a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg – az ügyről szóló összes hírünket itt megtalálja!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ