RSS Feed

Harkány, a felemás város

Dalia László - 2018. 07. 10. 8:00:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Harkány, a felemás város

Harkány az egyik legszebb magyar fürdőváros. Talán egyetlen magyar településnek sincs annyi parkja, zöld foltja, mint a baranyai városnak és a környék is fölöttébb vonzó a turistáknak, hiszen belátható távolságon belül fekszik Pécs, Villány, Siklós, Szigetvár és persze a Dráva. A fürdő pedig külön attrakció, hiszen tucatnyi bajra nyújt orvosságot.

Harkány fölöttébb élhető város, s mióta az M6-os autópálya megépült, hála Pécs kulturális főváros címének és Toller László, egykori polgármesternek, akár két és fél óra elérhető Budapestről. Turistából mégis kevés van, ha nem járnának át a horvátok és nem  jönnének hetente cseh csoportok, még a fürdő is nehezen élne meg. ahol néha alig hallani magyar szót. Több szálloda üresen tátong, a fürdővel majdnem szemben az egyik legszebb telken, az egykori Napsugár szálloda-étterem csonkjai meredeznek, még azt sem sikerült átépíteni vagy legalább eldózerolni.  Kétségtelen Baranya megye kiesik a szórásból, az ország déli csücskén fekszik, nincs különösebb átjárás, mert hiába a horvát határ, az Adriára nem erre járnak a népek. A balkáni útvonalak is elkerülik, hiába találták ki a pécsiek, "A Balkán kapuja" szlogent.

Harkány tehát mostoha sorsú fürdőváros Hajdúszoboszlóhoz, Hévízhez, Zalakaroshoz, Bükkfürdőhöz képest. Ám mielőtt a helyiek siránkozni kezdenének, érdemes számba venni, hogy maga Harkány megtett-e mindent, élt-e minden lehetőséggel.Az átutazó is úgy vélheti, hogy aligha. Kevés a program, nincsenek fesztiválok, még egy virágkarnevál sem. Másutt még a kannavirágnak is szenteltek egy fesztivált (Zalakaros). A szövetkezés sem működik, holott adná magát, hogy Villánnyal együtt hirdessék magukat, itt fürödjenek, és szálljanak meg a turisták, ott szüreteljenek, bort kóstoljanak, mulatozzanak. A villányi borászok viszont inkább éttermeket, szállodákat, panziókat építettek.Vajon miért alakult így? Egy német, osztrák vagy francia régióban ez aligha történhetett volna meg.

A harkányi gyógyvíz valóban kiváló hatású, nem véletlenül jönnek tömegesen a csehek ilyen messzire és járnak még németek, horvátok, bosnyákok is. Ám a város állítólag rosszul sáfárkodott azzal is, mert komoly adóssággal küszködnek. A pletyka szerint lett volna egy kormánybarát társaság, akik olcsón átvették volna a fürdőt, s most ennek issza a levét a város. Akárhogy is, a fürdő és a strand is felemás képet mutat.Télen nem lehet úszni, mert a második emeletre csak látványmedencéket, jazuccit építettek, úszómedencét elfelejtettek. A tervezőnek nem adnék Nobel díjat, meg annak sem, aki azt átvette. A strand rendben lenne, jók a pillangó medencék és az úszómedence is, de hátul, a lerobbant nagy meleg vizes medencére és az épületre már évek óta ráférne egy felújítás. Még vasak is kiállnak a medence alján. A kerítés mellett másfél éve áll kupacban több rakat kockakő. Nem találtak két közmunkást, akik három nap alatt lerakhatnák? Kár.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ