RSS Feed

Bizonyítványosztás

Mogyorósi Géza - 2018. 07. 09. 8:08:51 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Bizonyítványosztás

Négy év után Orbán Viktor is felkereste júliusban, Berlinben Angela Merkelt - négy magyarországnyi - birodalmában, ahol már több régióban elkezdődött az iskolai szünet. A tanév záróaktusának számító bizonyítványosztást követően német családok millió mennek nyaralni: ám azok tábora sem kicsi, akik évek óta nem engedhetnek meg maguknak üdülést.

Közép-Európa legnépesebb metropoliszában júliusban 350 ezer diák kapott tanintézményétől évértékelőt, s a Berlint körülölelő Brandenburg tartományban további 280 ezer nebuló vihette haza örömmel, közömbösen, netán sírva a „bizit”. Hajdani pedagógusként állítom, iskolai bizonyítványt sem kapni, sem adni nem könnyű dolog. A családlátogatások rengeteg meglepetést tartogattak számomra a Ferencvárosban: gyakorta tapasztaltam - és ez miért lenne másként a „jóléti nyugaton”? - hogy a gyerekek gyenge teljesítménye mögött, néha egy börtönben ülő, avagy elcsavargott édesapa, alkoholista anyuka, rossz lakhatási körülmények álltak. Másutt a „működő” három generációs família segítsége is hozzájárult ahhoz, hogy a tanulók kitünő eredményeket érjenek el. A tornaórán viszont a számtannal stb. hadilábon álló srácok is remekül szerepeltek, a kislányok pedig rajzból, énekből tudták „szépíteni” bizonyítványukat. Nem buktattam.

Apropó sport! A német labdarúgó válogatott pocsék nyári teljesítménye kapcsán rengetegen gondoltuk, hogy leköszön a szövetségi kapitány. Ám pár nap gondolkodás után Jogi Löw úgy döntött, hogy marad posztján. Ha már friss szerződése 2022-ig szól. Az elcsesszentett oroszországi vébé után irány az ebé! {De addig azért pár tornaóra még ráférne a – hajdan – aranylábú legényegyletre.} Szóval Löwék már három meccs után kiestek, így időelőtt röppentek vissza Frankfurtba, s az a kérdés is megoldódott, hogy vajon a kancellárnő ellátogat-e focit nézni Vlagyimir Putyin valamelyik stadionjába? NEM! 

Pláne, hogy a tavaly szeptemberi választások óta van elég gondja a – megalakulni nem akaró, majd hónapok óta labilis – kormányával. A nagykoalícióban nem a szocdemek (SPD) tesznek keresztbe Európa nagyasszonyának, hanem a kereszténydemokraták (CDU) bajor testvérpártja. Mindketten a Fidesszel egy brüsszeli pártcsaládban! A keresztényszociálisok (CSU) elnöke és a szövetségi kormány belügyminisztere a „migráns kártyát” kijátszva követelt e nyáron egyre erőszakosabban kemény kontrollt a délnémet-osztrák határon. A München-Bécs-Berlin háromszögben utazgató Seehofer – Orbán Viktor puszibajtársa – miközben mérges hazafi szerepében tündököl, ezer más fontos belpolitikai témát elhanyagol. A rendőrhiánytól a dízelbotrányig és riasztó lakáshelyzetig, mely főleg a német nagyvárosokat sújtja 2018-ban. Csoda, ha az aktuális közvéleménykutatások szerint a polgárok 78 százaléka elégedetlen a Merkel-kormány teljesítményével? Noha örömtelien (5 %-ra) mérséklődött az EU legnépesebb tagállamában a munkanélküliség, a foglalkoztatottaknak egyre messzebről kell ingázniuk. Mert ahol meló van – lásd. Berlin – ott az égbe szöktek a lakbérek az elmúlt pár esztendőben.

Összességében a német nemzetitizenegy és a berlini kormány vezető ereje (CDU/CSU) is pocsék bizonyítványt állított ki magáról e hetekben. Az újságíró ugat, a karaván halad – „a zemberek” pedig vakációzva próbálják meg elfeledni a Löw-Merkel-Seehofer rangadókat.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ