RSS Feed

Meghalt Aczél Endre

Csontos Tibor - 2018. 07. 05. 8:34:13 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Meghalt Aczél Endre

Nem való szubjektív újságműfaj, a jegyzet kirakatába ennyire tárgyszerű címet kitenni. Ezúttal azonban e hír már a betűvetéskor is érzelmekkel telített, ami azonmód száműzi a tárgyszerűséget. Igaz, ez legfeljebb akkor derül ki, ha a jegyzetíró és az olvasó is tovagörgeti a hír nyomán született érzelmekből, gondolatokból összetákolt mondatokat. Elment a világlátott, a fáradhatatlan, minden porcikájában zsurnaliszta Aczél Endre. Megszállott sportrajongóként, ha tehetné, nem bocsátaná meg a sorsnak, hogy a futball világbajnokság idején ragadta el. Kedden hunyt el, hetvenhárom éves volt.

Szerettem az ezerkilencszázötvenhat utáni eseménytörténetről szóló, Acélsodrony című sorozatát is a Klubrádióban, amit nem az életművének tartott, hanem élete művének. Ebben egyszerre kínált át- és megélhető ismeretanyagot politikáról, közéletről, szellemről, kultúráról, sportról, zenéről, élvezetesen, emlékezetesen, szórakoztatóan. Mindent elmesélt benne, amit a hatvanas, a hetvenes és a nyolcvanas évekről tudni illik és tudni érdemes. Az Acélsodrony anyaga trilógiában is megjelent, mozaikszerű, aczélos bédekkerként múlthoz és jövőhöz.

Emlékszem a Nap-keltében eltöltött kilenc évére, amikor legalább háromezer vendége volt, főleg politikusok, parlamenti képviselők. "Műveletlenek, tehetségesek és tehetségtelenek, jól kommunikálók és szótáraikban keresgélők, csepűrágók és hivatásos kútmérgezők" - jellemezte ezt a korszakát, melyben való szerepéről azt írta az Élet és Irodalom, hogy Aczél Endre szemmel láthatóan unatkozik, miközben az interjúit készíti. Nyilván unatkozott, amikor gyakran megtörtént,hogy többet tudott az adott témáról, mint az interjúalanya.

Jóval korábban pekingi és londoni tudósító is volt, az MTI őt tartotta a legjobb külföldi tudósítójának. Olyasvalaki lett, akit nem lehetett megkerülni. A Népszabadságba írt vezércikkei a lap legolvasottabb anyagai közé tartoztak, az Ötödik sebesség által sugárzott egy órás összeállítása a londoni-philadelphiai Liv Aid-koncertről olyannyira szólt minden autórádióból, hogy szinte még a forgalom is leállt, a fél ország ezt hallgatta. A  politika is úgy gondolta, hogy londoni kiküldetése után főszerkesztőként vezetheti a Magyar Televízió Híradóját. Négy évvel vagyunk a rendszerváltás előtt. - Mindent szabad, ami eddig tilos volt - közölte a munkatársaival. Saját bevallása szerint hamar megtanulta, mi az, ami leírható, elmondható, mi az, ami nem. Szakmailag úgy szocializálódott, hogy elsajátította a cenzúrát és az öncenzúrát. Talán nem véletlenül adta rendhagyó önéletrajza címéül: Amit megírhatok.

Az általa művelt külpolitikai újságírást úgy jellemezte, hogy gondos, szakszerű, tárgyi és idegennyelv-tudással alátámasztott elemzés. Mindez olyannyira mércévé vált, hogy hitelessé tette művelőjét. Említett könyvében szakmai és erkölcsi mérleget vonva közli, hogy tanult szakmáját az átlagosnál jobb színvonalon művelte. Ezt még a politikai ellenfelei is elismerték. Imponálóan felkészült, színes egyéniség volt, aki kollégái szerint is nem csupán művelte, hanem élte az újságírást. Erkölcsi és szakmai hitelét az sem kezdhette ki, hogy kiebrudalták a Népszabadságból az úszóedző, Kiss László ügyében a Facebookra írt, sokakat felháborító hozzászólásai miatt. Bár Aczél Endre bocsánatot kért, a napilap nem rendelt tőle több cikket.  Egyaránt méltatlan volt mindez Aczél Endréhez és a Népszabadsághoz. Bizonyos, hogy megviselték a történtek.

Esztendőkkel ezelőtt negyven év munkáját egy marbellai, itthoni viszonyoknak megfelelő közepes méretű lakásra váltotta az andalúz tengerpart legfelkapottabb üdülőhelyén. Évente egy-másfél hónapot töltött el ott, könyvében sem mulasztja el megjegyezni, hogy Marbella ugyan menedéket jelentett számára, de egyfolytában hazavágyott. Mindennek megértéséhez újra kell olvasnunk mindazt, amit megírhatott.
Fotó: Alexandra Kiadó
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ