RSS Feed

Berlini birkák

Mogyorósi Géza - 2018. 07. 04. 8:00:57 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Berlini birkák

Komolyan meglepődtem, amikor a német főváros egyik leghíresebb műemlékénél arra szólított fel egy tábla, hogy fogjam pórázra a (kölcsön) kutyust, mert a kastélyparkban birkák legelésznek. 1985 óta már tucatnyi alkalommal jártam a Schloss Charlottenburg álomszép kertjében, de eddig csak babakocsis családokkal és fényképező turistákkal futottam össze.

Nem lehet messze az igazi nyár - állapítottam meg Berlin nyugati felének legszebb parkjában - ha idő előtt hazatértek a Löw legények az oroszország foci vébéről és már a birkák is ledobják magukról szőrös bőrdzsekijüket. Ott ahol a 19. század hajnalán Bonaparte Napóleon és fegyveresei "ideiglenesen állomásoztak" most figyelmeztető tábla hírdeti, hogy négylábú "fűnyírók" tartanak tereprendezést. 

Idillikus a kép - padra csüccsenek pórázzal a kézben.
Berlin nem hivatalos új állatkertje eddig nem látott lakókkal gazdagodott. Kit érdekelnek most az ugri-bugri mókusok, a peckesen lépkedő szarkák, a lubickoló vadkacsák és a farkaskutyákat, pit bullokat sétáltató, tetkós kismamák!? Hiszen úgy félszáz sovány-kövér barikában lehet gyönyörködni. Vidáman, cseppet sem kapkodva-bégetve végzik dolgukat. Parkőr sehol, "zöld" illatot hoz a lágy júliusi  szél. A hevenyészve körbekerített, napsütötte rét már-már giccses: juh piknik - gondolom elmosolyodva.

Béke Berlin szívében. A 3,7 milliós metropolisz távoli zajába a közeli hajóállomás hangosbemondójának suttogása vegyül. Mit nekem te zordon Kárpátoknak... Á, ez most nem passzol. A birkáktól elköszönve leveszem a nyakörvet az ebről - kezdődhet a nyári szabadság!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ