RSS Feed

És a cserdi hajó megy

Dalia László - 2018. 07. 03. 8:00:40 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

És a cserdi hajó megy

Cserdi immár a magyar cigány modell, amely megállíthatatlan, miközben nincsenek követői, sőt inkább kaszálják és egynéhány magánzó megpróbálja folyamatosan provokálni a falu lakóit és mindenekelőtt a polgármestert. Bogdán László tartja magát, sőt megy tovább a maga kijelölte úton, pedig több betegség is kínozza.

Cserdibe már hazajárok, s bár többször támadt már az a balsejtelmem, hogy egyszer vége lesz a Cserdi csodának és majd egy szép történet végét kell bejelentenem, egy nemes  kísérletnek emléket állítani, de ezúttal feleslegesen aggódom, a polgármester mesterien bánik a faluval, a cigányaival és az ellenséges környezettel, pedig csak az nem törölte bele a lábát, akinek ez ízlése ellen való. és persze számosan vannak a  drukkerek is, külföldi civil szervezetek, a Budapesti Fesztivál Zenekar, üzletemberek, mindenféle művészember és persze több libsi újságíró, aki még hisz a csodákban.

A hivatalos cigány politikusok már kiátkozták Bogdánt, s a kormánypárti oldalról sem kímélik, mióta fel-feltűnik a Szabadfogás című Hírtévés műsorban. Ám civil magánzók is próbálják lejáratni, a minap egy jóember a falusiakat próbálta provokálni, míg egy másik jótét lélek reggelente 7.20 és 7.33 között ócska Opeljén végighajt a falun és teleordibálja a főutcát, hogy "Elcoteqes g..i tolvaj". A polgármester régen majd minden meghívást elfogadott, terjesztette az igét, még költségtérítést sem fogadott el, fontosabb volt az üzenete. ma már ezt szelfizésnek gondolja, nem is nagyon szerepel már. Ha mégis eljönnek Cserdibe, külföldről vagy egy másik cigánypolgármester, elmondja a magáét, de már nincsenek illúziói. Ugyanakkor, nem zárkózik be, amikor Fisher Ivánék a Hősök terére hívták szerepelni a gyerekeket, nemcsak Cserdiből mehettek, hanem a környékbeli településekről is. És amikor felépül majd a hütőház, nemcsak az általuk termelt zöldséget, gyümölcsöt tárolják és adják el, hanem a környékről is próbálnak minél többet begyűjteni.

A hűtőház az esztendő végére már állni fog, megnyerték az uniós pénzt és a lecsó üzem is jó úton van, most fog a Belügyminisztériumban prezentálni a polgármester. És továbbra is termelnek gombát, paprikát, paradicsomot, fokhagymát, de már csak 22 közmunkás van, a többiek elhelyezkedtek szentlőrinci, pécsi és más környékbeli üzemekben, intézményekben. A falusiak is gyarapodnak, most is két fürdőszoba épül önkormányzati támogatással, két tetőszerkezetet is felújítanak, s hétvégén felhúztak egy új kéményt, maga a polgármester is rakta a téglát. És két fiatal családnak sikerült házat venni a faluban. Tavaly 17 autót vásároltak, s minden tulajdonosnak van jogosítványa, ez fontos megjegyzés, mert nem volt mindig így. Tizenheten járnak középiskolába, többek bizonyítványát mutatja telefonján a polgármester, s a jegyek jobbára jelesek, kevesebb a jó. Túl szép ez a leírás, mondhatnák, de maga láttam, hogy a cigányok maguk is ki tudnak kecmeregni a putrisorról, ha van, aki vezeti őket.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ