RSS Feed

Szurkolói mérföld

Mogyorósi Géza - 2018. 07. 01. 8:00:01 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szurkolói mérföld

Az európai italkereskedések dupla forgalomra számítottak e hetekben és a "nagyképű", ultralapos tévékből is kb. 30 százalékkal több fogyott. Július derekáig az oroszországi labdarúgó Vb-re koncentrálunk - mi magyarok szotyival, minőségi válogatott nélkül. S immáron a németek is kiestek.

„Csupán” 50 ezren ünnepeltek a német fővárosban az NSZK-Svédország meccsben kivetítőkön gyönyörködve – Tiergarten-kerületben. A hosszabbításban sikerült csak győzniük (emberhátrányban) a germán srácoknak (2:1). Szerdán délután is benépesült a közel két kilométeres drukker zóna. Dél-Korea együttese az aktuális világbajnokkal randizott. És meglepetésre 2:0-ra verte a Jogi Löw brigádját, akik már visszaérkeztek őseik földjére. Döbbenet Angela Merkel jóléti, sportos birodalmában. 

Berlini autósként persze - a német nemzeti tizenegy váratlan, június végi vereségétől függetlenül - baromira zavar, hogy a Brandenburgi kapu és környékét, az úgynevezett Szurkolói mérföld {Berliner Fanmeile} miatt ismét lezárták e nyáron. Ám van annak valami bája, ha a Reichstag 19. század végi, modern, üvegkupolás épületénél a labda pattog és a sör folyik. Nem vér, mint a történelem során annyiszor. Bulinegyed lett ismét Tiergarten - a legendás fővárosi Zoonak is otthont adó - kerület. Lovasrendőrök trágyázzák a parkot. Zene!

Nyár van. Lazíthatunk? Legalábbis itt Németországban végre nem az ukrán-orosz  krízisről, a szíriai harcokról és a széphajú Trump-Kim duó randevújáról, a migránsválságról vitáznak a polgárok, hanem az oroszországi gyepcsatáról,  válogatottjuk leszerepléséről.(Meg a Merkel-kormány szkanderezéséről!)  Emitt kieső szenegáli feketegyémántok, amott brazil zsonglőrök. A 32 team közül például horvát és szerb szomszédainknak drukkolhatunk. Netán lengyel barátainknak: "Polak, Węgier — dwa bratanki"... Akik már reppenhetnek haza. Csekély vígasz a magyar foci évtizedek óta tartó agóniája kapcsán, hogy sem a hollandok, sem az olaszok nem rúgják a bőrt a 2018-as Vb-n. És az argentinok, mexikóiak is majdnem leszerepeltek.

Mi viszont labdába se rúghatunk a (több száz négyzetméternyi tetkót, zászlót felvonultató), nyári nemzetközi sportviadalon. Amit persze a nyugati világban már most sokan ostoroznak, mint Vlagyimir Putyin propaganda showját. A kritikusoknak türlemet javasolok. Várjuk ki a július 15-i záró rangadót, s akkor agyaljunk demokráciáról, emberijogokról, doppingról, korrupcióról, netán vendégszeretetről - hazafelé is pillantva. 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ