RSS Feed

Ebkontroll Bécsben

Csontos Tibor - 2018. 07. 17. 8:00:09 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ebkontroll Bécsben

A közelmúltban két héten keresztül ellenőrizték a bécsi rendőrök az osztrák főváros kutyatartóit és kedvenceiket. Megnézték, van-e póráz illetve szájkosár az utcákon sétáltatott kutyákon, rendelkeznek-e azonosítócsippel. A harci kutyák tulajdonosaitól minden esetben elkérték a kutyajogosítványt, merthogy a bécsi harci kutyáknak kötelező beszerezni a kutyajogosítványt. És ki gondolná azt is, hogy a bécsi kutyatartóknak kötelező felelősségbiztosítást kell kötniük?

A nyolc és fél milliós Ausztriában összesen hárommillió állattartó van, Bécsben pedig minden második háztartásban fellelhető bejelentett háziállat. Az Eurocomm-PR Budapest – Bécs Város Külképviseleti Irodája által kapott összeállításból kiderül, hogy az osztrák fővárosban tavaly összesen 55.705 kutyát jelentettek be tulajdonosaik. S miután Európa legélhetőbb városában még arra is ügyelnek, hogy a kutyások és nem kutyások között ne legyenek olyan  konfliktusok, mint amilyenek például Budapesten viszonylag gyakoriak, a bécsi rendőrség évente többször is ebkontrollt tart. Ilyenkor a a város állategészségügyi szolgálatával közösen a rendőrök fokozottan ellenőrzik a kutyatartókat és kedvenceiket. Június végén például két héten keresztül állították meg a kutyájukat sétáltatókat, akik cseppet sem vették zokon - miként korábban sem -, hogy ezekkel az akciókkal a kötelezettségeikre és a békés egymás mellett élés szabályaira figyelmeztetik őket.

S miután mifelénk nem tudunk ilyesfajta, általunk mindazonáltal követésre méltónak tartott akciókról, talán érdemes felemlíteni, milyenek is ezek a bécsi ebkontrollok.  Az ilyen alkalmakkor ellenőrzik, van-e póráz illetve szájkosár a közterületeken tartózkodó kutyákon. Nálunk a közterületen nem kötelező a szájkosár, legfeljebb, ha tömegközlekedési eszközön utazunk együtt a kedvencünkkel. Megjegyzem, szemtanúja voltam, midőn egy kutyást figyelmeztetett az utastársa, hogy elfelejtett szájkosarat tenni a kedvencére, a tulajdonos úgy leugatta, hogy mi zavartan néztünk, s magunkban azt gondoltuk, hogy jobban illene a szájkosár az eb gazdájára. 

Az osztrák főváros utcáin és terein ugyanis vagy pórázon kell vezetni a kutyát, ha még sincs póráz, szájkosarat kell viselnie. A parkokban viszont mindig kötelező a póráz, ott pedig, ahol helyeken sokan vannak, rendezvényeken, vendéglátó helyeken, írott és íratlan szabály szájkosár kötelező használata. A tömegközlekedési eszközökön pedig mindkettő. Az ebkontroll során ellenőrzik, van-e azonosítócsipje a kutyának, illetve  az úgynevezett harci kutyáknak a gazdájuk beszerezte-e a kutyajogosítványt? Bizonyos fajtáknál Bécsben 2010 óta kötelező a kutyajogosítvány, melyből mostanáig 6.359 darabot adtak ki. Mivel a harci kutyák potenciális veszélyt jelenthetnek a kutyajogosítvány meglétét a bécsi rendőrök nem csupán alkalomszerűen, hanem egész évben folyamatosan ellenőrzik. Ők pedig nem érik be azzal, ami mifelénk szinte mindig elhangzik: Nyugi, jó kutya ez, senkit nem bánt! 

A szemétrendőrség - Bécsben ilyen is van -, a WasteWatcher azt figyeli, eltakarítják-e a kutyagumit az ebtulajdonosok. Aki mégsem, az 50 eurós bírságra számíthat. Nincs értelme forintra átszámolni, mert ez mostanában szinte napról napra növekvő összeg, szóval, kemény bírság ez az enyészetnek átadott kutyagumiért. Mondják, hogy Bécsben a "Nincs nálam zacskó" Bécsben nem jó kifogás, ugyanis városszerte 3.600 automatából lehet ingyen zacskóhoz jutni, melyekből évente 36,5 millió darabot helyeznek el a készülékekbe. 

És ami talán a leginkább követésre méltó e témában: Bécsben a kutyatartóknak kötelező felelősségbiztosítással is kell rendelkezniük – méghozzá minimum 725 euró értékben. S hogy Bécsben mindennek ellenére nem kutyaellenes a városvezetés, bizonyítja, hogy összesen 176 kiépített kutyafuttatót alakítottak ki, egy állatra így körülbelül huszonegy (!) négyzetméternyi terület jut, ahol szabadon kimozoghatja magát. Mi több, a forró nyári napokon kutyastrandokon várják őket némi hűsölésre, persze a gazdájukkal együtt.

Lám, ilyen az, amikor egy település a kutyák számára is élhető. 
Fotó: kutyfajtak.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ