RSS Feed

MosolyMekka

Csontos Tibor - 2018. 07. 08. 8:00:13 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

MosolyMekka

Szóval kiderült, hogy a magyar eladók és a kormányhivatalokban dolgozók köszönés tekintetében világszínvonalon teljesítenek. Ötven országban végeztek ezzel kapcsolatos felmérést, melynek eredményei alapján Magyarország a második helyen végzett köszönés kategóriájában, mi több, a magyar ügyfelek 86 százalékára rámosolyognak. Nos, ha valakinek másmilyen élményei vannak, vagyis a maradék tizennégy százalékban foglal helyet, magára vessen.

Itt van ez a Better Business World Wide nevű szervezet, amely évek óta elkészíti a maga kis Mosoly-jelentését. A világ ötven országában kérdezősködnek a vevőket fogadó mosolyokról, köszönésekről és a kérdésekre adott több mint egymillió választ feldolgozva hozzák világra az eredményeket. Az ideiből egyértelműen kiderül, hogy Magyarország a köszönés Mekkája, ráadásul a szlovákokkal együtt köszönőhajszállal maradtunk le a csehek mögött. A felmérés eredményeit összegzők szerint úgy tűnik fel, hogy a mosoly kategóriáját a közép-európaiak veszik a legkomolyabban. 

Magyarország a köszönés Mekkája. Milyen jól hangzik, akár országimázshoz simuló szlogen is lehetne. Kétségtelen, a pláza láza az üzletközpontokban kihozza a legtöbb eladókból a vevőcsalogató köszönést, sőt olykor még a túlbuzgó segíteni akarást is, miként a banki, kormányhivatali munkatársak is megtanulták, hogy az udvariasság a másik ember tudomásul vétele.Ráadásul az a másik ember  a bankban, a kormányhivatalban olykor szentként tisztelendő ügyfél, akinek címzett mosolynak cégfilozófiai alapja is kell legyen. A magánérintkezésben már kevéssé dívik a mosoly, ma már a vonaton sem divat a köszönés az ülőhelyek elfoglalásakor, miként anno ez még szokásban volt. 

A mosoly az udvariasság állandó értékű valutája. Nem véletlenül, hogy évekkel ezelőtt a kereskedelemben dolgozókat mosolycsekkel igyekeztek arra ösztönözni, hogy udvarias segítőkészséggel bánjanak a vásárlókkal, hiszen belőlük élnek. Ez látszott visszaköszönni néhány éve az egyik multi szupermarket üzletláncánál, ahol meghirdették a Mosolycsekk-akciót: a vásárlók szavazhattak a legudvariasabb bolti dolgozókra, az akció utolsó hetében pedig a kollégák is megválaszthatták egy adott üzletben az általuk legszimpatikusabbnak tartott munkatársat. Az egyik dél-alföldi város kórházában pedig az önkormányzat jutalmaznak mosolycsekkel havonta egy arra érdemes dolgozót. 

Az említett felmérésből az is kiderül, hogy a legkevesebbet a közlekedésiek és a vendéglátósok mosolyognak, ők bizony ott kullognak a köszönési iparág rangsorának végén. Őket tartják a legkomorabbnak. Ha jól belegondolok, magam sem láttam még mosolygó BKK-ellenőrt, vasúti kalauzt is csak ritkán, amikor viccet meséltek neki, és persze egy mosolytalan felszolgáló sem az a klasszikus étvágygerjesztő figura. De hát a fedett sportlétesítmények lelátóin ülők sem vigyorognak már teli szájjal, miközben nézik azokat a szánalmas labdakergetéseket. Jó, jó, mi vagyunk a MosolyMekka, de azért mifelénk sem jellemző a mosolygás mindenütt és mindenkire. Mikor mosolygott például egymásra magyar politikus és magyar újságíró? Sok-sok éve még csupán az volt a gondunk, ki a legszexisebb politikus a magyar parlamentben (az exzsaruból lett honatya, Doszpot Péter nyert), egy ilyesfajta versengés ma már elképzelhetetlen lenne a Tisztelt Honházban. Ahol hamvában holt ötletnek számítana egy Mosoly-jelentés elkészítése is. Tíz vevőből nyolcra rámosolyognak a hazai üzletekben. Vajon tíz politikusból hányra mosolyognánk rá? Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ