RSS Feed

Hősnőm Tyereskova

Mogyorósi Géza - 2018. 06. 29. 8:00:59 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hősnőm Tyereskova

A közelmúltban megénekeltem már, hogy Jurij Gagarin történelmi űrkirándulása nagy hatást tett rám - igaz csecsemő voltam 1961-ben. Fekete-fehér Duna tévékészülékünk majdan arról mutatott képeket, hogy Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova 26 hónappal később - első női kozmonautaként - bő 70 órát töltött a Földtől távol.

Ki siratta már anno Lajka kutyát! A 60-as évektől szovjet és amerikai kozmonauták és asztronauták - fehér férfiak - tettek egyre merészebb, hosszabb túrákat a világűrbe. Hát csoda, ha az óvodában, iskolában főleg szputnyikokat és csillagokat rajzolgattam, meg szép, erkélyes házakat. Ezutóbbiakat azért, mert (az egy csatornás) tévénkben gyakorta hallottam (félre), hogy "a balkon új". Nos Bajkonurról sikerrel rajtolt Валентина Владимировна Терешкова, aki minden bizonnyal e hetekben ismét a moszkvai Kreml vendége lesz. (Angela Merkel Szocsiban randizott a nyár küszöbén a 2024-ig elnöknek beiktatott Vlagyimir Putyinnal - de erről majd máskor mesélek...)

Szóval Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova tábornoki zubbonyán, civil kosztumkabátján szerintem nem könnyű már szabad helyet találni, ám újabb kitüntetésre számíthat a híres hölgy. Hiszen június derekán éppen ötvenöt esztendeje már, hogy a világ legelső űrhajósnője elhagyta bolygónk légkörét. Alig 26 hónappal Jurij Gagarin történelmi kirándulását követően, 1963 nyarán Valentyina is megízlelte a nagy kalandot. A hobbi ejtőernyősből lett kozmonauta 2 napot és bő 23 órát töltött távol a Földtől. Bátor vállalkozását számos plecsnivel jutalmazták a Szovjetunióban.

De külföldön, majd a SZU felbomlása után az utódállamokban is hatalmas népszerűségnek örvendett a tábornoknő, aki a tavasszal már 81 gyertyát fújhatott el tortáján. Anno a 60-as években, még nem volt magától értetődő a lányok, asszonyok egyenjogúsága, ezért a Vosztok-6 szimultán repülése a Vosztok-5 űrhajóval nemzetközi/társadalmi szempontból is jelentős események számít az emberiség históriájában.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ