RSS Feed

Vébé – „Der Kaiser” nélkül

Mogyorósi Géza - 2018. 06. 26. 8:00:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Vébé – „Der Kaiser” nélkül

Találós kérdés: mi a közös a magyar labdarúgó válogatottban és Franz Beckenbauerben? Igen, jól tippelt az oroszországi meccseket – és a lelátót – figyelmesen fürkésző Olvasó! Sem focistáink, sem a német „Császár” nincsenek ott a nyári világtornán.

A lúzer hazai labdapásztoroknak legyen már az dicséret, hogy egy cikk nyitómondatában együtt szerepelhetnek azzal az idős sportemberrel, a (nyugat)német Franz Beckenbauerrel, kinek pályafutása hat évtizede rajtolt Bajorországban. Münchentől New Yorkig ívelt a „Császár” aktív focista karrierje. Aztán több poszton sportvezető lett - a lexikonokban, szaksajtóban nyomon követhető teljesítménye, melynek egyik (utolsó?) csúcspontja volt, hogy 2006-ban az újraegyesített Németországba hozta a labdarúgó Vb-t. Hogy milyen áron, az csak később kezdett derengeni, midőn már túl voltunk a felejthetetlen nyári fociünnepen. (Olyan karneváli hangulatot, optimista légkört korábban, csak a berlini fal ledőlésekor tapasztaltam a német fővárosban!) Az 1974-ben maga is világbajnok „Der Kaiser”, - aki 1990-ben hazája szövetségi kapitányaként duplázott - a 21. század elején korrupciós ügybe keveredett. Döbbenetes! Pedig olyan becsületes-öreguras társaságnak tűnt számomra a FIFA!

Az a gyanú, hogy az ezredfordulón - ott Zürichben- nem "puszira" kapta meg az NSZK a Vb-rendezés jogát! Volt a világjátékok küszöbén egy 6,7 millió eurós pénzmozgás, aminek kapcsán Franz Beckenbauer és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) több korábbi tisztségviselője ellen büntetőeljárás indult Svájcban. Házkutatások zajlottak Németországtól Ausztriáig. A „Császár“ villájában is. A szavazatvásárlás és a fekete kassza híre - egy családi tragédiával párosulva - lehervasztotta a mosolyt (a lassan 73 éves) Beckenbauer arcáról. A hajdan annyit szereplő, nyilatkozó "Der Kaiser" magába zárkózott. Nagyon megütötte a bokáját. Ám most müncheni csípőműtétje miatt jár mankóval a hajdani hátvéd, s vallja talán: "No Sports!". Ennek szellemében Oroszországba sem látogatott el, ahol Vlagyimir Putyin vendége volt többek közt „kollégája” Sepp Blatter ex-örök Fifa vezér. De láthattuk a szomorú Diego Maradonát, éppúgy, mint az egykori német kancellárt – a Kreml fura urának puszibajtársát, Gerhard Schrödert – is a vébé stadion VIP-lelátóján. Ahol a kamerába integetett Lothar Matthäus: ő 2004-2005-ben próbált életet lehelni a magyar nemzeti tizenegybe. Nem sok sikerrel.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ