RSS Feed

Fociünnep

Mogyorósi Géza - 2018. 06. 24. 9:05:02 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Fociünnep

A 95. percben lőtt góllal e hétvégén a világbajnok NSZK megmenekült – egyelőre – a kieséstől, pedig a svédek sem voltak rosszak. A világbajnokság helyszínét a drukkerek kevesebb, mint harmada tartja megfelelő környezetnek. S a megkérdezettek 43 százaléka nyíltan ellenzi, hogy a labdarúgás nemzetközi showját az emberi jogokra fittyethányó putyini birodalom egy tucat stadionjában rendezik meg.

Maga a Kreml fura ura óriási esélyt kapott a július 15-ig tartó világtorna (hivatalosan FIFA WM 2018) házigazdájaként. Ám egy régi vicc a - 65 esztendeje elhunyt - moszkvai diktátorról azért figyelmeztetés is. {Az újszülötteknek idepötyögöm: „Melyik két hibát követte el Sztálin a második világháborúban? 1. Megmutatta a szovjet katonáknak Európát. 2. Megmutatta a szovjet katonákat Európának.”} Nos maga Vlagyimir Putyin egy tévéinterjúban két konkrét veszélyt említett a Vb kapcsán. A terrort és a huliganizmust. Nos egyetértek vele: sör folyjon ne vér!

De már azelőtt, hogy egyetlen szláv fűszálat is letapostak volna az aranylábú srácok a Föld legnagyobb területű államában, sok örömük volt e hetekben a sportbarátoknak szerte a világban. Igen a tesztmeccsekre gondolok. Tarka mezek, eltérő tudás és stílus jellemezte az „előjátékot”.  Mert azért volt annak valami bája, amikor az ausztrálok 4:0-ra bedarálták a cseh legényegyletet, avagy midőn méretes zakót kapott Dél-Korea (1:3) a nemzetközi labdarúgásban (szinte) ismeretlen bosnyák válogatottól. Ja, és India fergeteges tornaórát tartott Tajvannak (5:0), Botswana meg Mauritiust (6:0) gatyázta el. Anglia Nigériát, Ausztria pedig az aktuális világbajnok NSZK-t győzte le júniusban – mindkét rangadó (2:1) kevés gólt hozott, ám sok tanulságot!

Szóval elrajtolt a 2018-as FIFA Vb! Csak a rend kedvéért – a magyar nemzeti tizenegy nélkül! Az öreg kontinenst 14 team képviseli, többek közt két balkáni szomszédunk, Horvátország és Szerbia. Afrikában az egyiptomi, marokkói, tunéziai, szenegáli és nigériai csapatoknak drukkolhatnak a focibarátok. Egzotikusnak ígérkezik, ha az ausztrálok, japánok, koreaiak, irániak és a szaudi matadorok gurigáznak majd az orosz nyárban. S persze Latin-Amerika – nyolc nemzet – labdazsonglőrei szintén Vb címről álmodoznak. Mi meg csak bámulunk!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ