RSS Feed

A nézeteltérítő

Csontos Tibor - 2018. 06. 28. 8:00:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A nézeteltérítő

Nem lehetek birkanyíró. Csak birkának feleltem meg. Türelem, birka, türelem! - így hangzott Sándor György 1980-as, Hintőpor című műsorának egyik háromsorosa. Mi pedig birkatürelemmel kivártuk, hogy végre elkészüljön egy portréfilm a szómágusról, akit Zelk Zoltán Karinthy Frigyeshez hasonlított, akit a félt színikritikus, Molnár Gál Péter Hofi mellett a humor legnagyobb felfedezettjének tartott, aki a humort és a morált összefűzve humoralistának nevezi magát.

Két és fél évig forgatta A sándorgyuri című dokumentumfilmjét Kocsis Tibor, aki ezzel bizonyára hálás feladatot tudhatott magáénak, amit az is bizonyít, hogy remekbe szabott mozgóképes portrét kaptunk a nyolcvan esztendős humoralistáról, akitől annak ellenére idéztünk fentebb, hogy jól tudjuk: Sándor Györgytől egy jó poént idézni olyan, mint műanyag pohárból pezsgőt inni. A film főhőse magától és magáról idéz sok mindent, és természetesen megszólalnak pályatársak, rendezők, színészek, piarista tanító is, akik olykor filozófiai síkra terelve igyekeznek megfejteni annak a titkát, akinek a köpönyegéből nem kevés humorista bújt ki. 

A filozófiai szempont is indokolt, hiszen Sándor György nagy gondolkodó és az utca embere egyszerre. Schuster Lóránt szerint Sándor György annak a Kabos Gyulának a lelki rokona, aki a világ legnagyobb kisembere volt. A sándorgyurit Hofi is tisztelte és becsülte, szerinte ők ketten ugyanazt csinálják, csak ő, mármint Hofi lefordítja azt prolira. Midőn Göncz Árpádtól vehetett át magas kitüntetést, az indoklásban az alkotóművész kitétel mellett az is szerepelt: gondolkodó. Korszakos önálló estjei már a címükkel is elgondolkodtatnak: Én 1 analfabéta vagyok, Nézeteltérítés, Egyvégtére két vágta, Micimackómédia, Nézeteltérítés, Mágiarakás, Fakírtermelés, Több őrült naplója...

Meg is hatódott akkor rendesen, mondván, hogy végre szembedicsérték a kortársak, s humorral megáldott vagy megvert emberként úgy érezte, méltósága is van. És nem tartják beskatulyázott kriplinek, aki mindenáron és görcsösen csak nevettetni akar. "Emberszámba vettek, aki az írók között előadóművész, az előadóművészek között humorista, a humoristák között humoralista" - jegyezte meg akkor. Sok más mellett a humoristák legmagasabb szakmai kitüntetését, a Karinthy-gyűrűt is megkapta, amit pedig úgy kommentált, azért örül neki, mert most már a humorban is ismer trófeát. Majd elnézést kért, hogy haza kell mennie mosogatni , de reméli,nem esik majd le a Karinthy-gyűrű az ujjáról. 

A portréfilmből kimaradt mindenféle politikai szál. Meglepetésre. Kevesen emlékeznek arra, hogy Sándor György a Hócipő alapító tagja volt, majd miután nyilvánvalóvá vált számára a lap nyilvánvaló politikai irányultsága, felállt. A jobboldalhoz sorolt Sándor György időben azonban egyszerre írt a Hócipőbe és a Magyar Nemzetbe, mintegy a hídépítő szerepét vállalva, miként közös beszélgetős könyvben szerepelt a baloldalhoz sorolt Nagy Bandó Andrással is. Mindezzel együtt elvakult- elavult kategóriának tartotta, ha valakinek csak a jobb- és baloldal srófjára jár az agya. 

Azért adta le mindkét "tábori" lapnak a cikkeit, hogy ezzel is halványítsa az előítéleteket, hogy a másik oldaltól is kicsikarjon ilyen gesztusokat, hogy "lemenjenek ők is hídba", hiszen ettől demokrácia a demokrácia. Mindig is szerette volna, "ha lecsillapodnak a hiszteroid kedélyek, mert bárkinek bármilyen is legyen a világnézete: két alázatnak, alázatos embernek soha semmi baja nem lehet egymással!" Ezt a mondatát szívesen hallottam volna a portréfilmből is, mert ezzel nem lehet nem egyetérteni. 

Fotó: Magyar Nemzet
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ