RSS Feed

Leveszed a hamisat?

Csontos Tibor - 2018. 07. 14. 8:00:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Leveszed a hamisat?

Nézz körül! Mit látsz? Leveszed a hamisat? Vágod az illúziót? Kiszúrod a hazugságot? Érdekel az igazság? - ezeket a kérdőjeleket állítják csatasorba az idei ARC közéleti pályázat és kiállítás szervezői. A leglátogatottabb haza köztéri kiállítás pályázati témáját az idén UNFAKE címmel hirdették meg. Nyilván a politikusok divatszavává vált fakenews (hamis hírek) nyomán, s bizonyos, hogy ezúttal is beindul a pályázók fantáziája, s a szeptemberben megnyíló kiállításon megint megtudjuk, miként érezzük magunkat ebben az országban.

Mert ugye, az eddigi tizenhét ARC-nak a pályázati témái és  pályaművei mindig is arról szóltak, hogyan látjuk őket ott fent, magunkat itt lent és arról is tudósítottak, mi leledzik a kettő között. S most itta tizennyolcadik, úgyhogy felnőtté lett az ARC, de nem csupán ennek köszönhetően lesz bizonyos, hogy a pályázók a plakátjaikkal megint alaposan eltalálják majd, mit érzünk mi hic et nunc magánilag és közileg és kétharmadilag. Igaz, július tizedikéig kell elküldeni a pályaműveket, de már most,az ötletek és tálalásaik ismeretének hiányában is borítékolható, hogy ezúttal is érkeznek majd zseniális alkotások. Melyek, ha az előző években kiállított pályaművekkel együtt mondjuk, kötetben is megjelennének, az felérne egy kortárs történelmi atlasszal. 

Az ARC kiállítás produkciói szellemi műtárgyak is: korkollázsok, gigaMÉMek, országos hangulatjelentések, megakarikatúrák, néma és mégis beszédes stand-upok, képes egypercesek, grafikai félpercesek, humoruk által az elme szellőzőablakai, a politikai és a közéletről kiállított bizonyítványok. Az ARCosok a pályázati témák kiírásakor mindahányszor eltalálják, mi az ami időszerű, ami igazán jellemző az adott időszakra. Tavaly például a civilszervezetek elleni, mesterségesen gerjesztett hisztériára válaszul a Vigyázat, civilek! témát dobták pályázati piacra. Az egyik, ezzel kapcsolatos, Öncenzúra című pályamű alkotója például ezzel rukkolt elő: "Terveztem egy nagyon ütős, elég kormánykritikus plakátot a civilek helyzetéről, de nem mertem beküldeni..." Az ARC kiállításban az is nagyszerű, hogy az alkotók sajátos gondolatközösséget, civilközösséget alkotnak. Pályaműveik mindannyiszor elgondolkodtatnak, töprengésre késztetnek. Többségük egyfajta szellemi, gondolati Rubik-kocka, melynek jelentéseit kirakva kapjuk meg készen a legtöbbször keserű felismerést mindarról, hol és hogyan élünk.

Az ARC-fanok, amilyen magam is vagyok, azért szívesen megnéznék legalább kicsiben az egyébként már nagyon várt szeptemberi kiállításon azokat a pályaműveket, amelyek kiestek a válogatók rostáin. Biztosan akad majd közöttük is egy-egy gyöngyszem. 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ