RSS Feed

Lom nagyúr

Dalia László - 2018. 06. 21. 8:00:58 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Lom nagyúr

A világ egyik legérdekesebb foglalatossága a lomtalanítás, s csak azért nem írom, hogy a legősibb foglalkozás, mert ez a cím már foglalt és egy egészen más munkára utal. A minap nálam is felgyűlt a lom, vagyis egy-két bútordarabot kellett záros határidőn belül eltávolítani, s ez felért egy nagy léptékű hadművelettel, amelyhez csak a katonák hiányoztak.

A lakásfelújítás mindig komoly és költséges akciónak számított, manapság pedig olyan tortúra, amit csak egyszer élhet át az ember, mert legközelebb inkább már rombolna. Szakember ugyanis mostanság égen-földön nincs, s ha mégis találnál egyet-egyet, akkor csillagászati összegek röpködnek és beláthatatlan határidők. A sokadik próbálkozás után önként feladod, mert feketén-fehéren kiderül, hogy míg festőt, parkettást találnál, a  vízvezeték- és villanyszerelők vagy kihaltak, vagy már több határon túl vannak. Marad a generálkivitelező, de ha találsz egy megbízhatót, akiért több ismerősöd jótáll, egy percig se sajnáld, hogy fölözi a hasznot, mert annyi munkát és stresszt levesz a válladról, hogy az szinte megfizethetetlen.Ám ez a dal nem a kivitelezőkről szól, hanem a lomtalanítóról, így hagyjuk a felújítást másra.

Egy felújítás előtt, vagy költözéskor, eljön a selejtezés halaszthatatlan ideje. Most vagy soha. Miután a büdzsé nem végtelen, csak a legrosszabb darabokat tudjuk lecserélni, de azoknak mennie kell.A tévét és a hűtőszekrényt elajándékozom, mert annak már úgysincs ára, s az apróbb selejtet személyesen hordom le a kukába. Ám  még mindig marad két nehéz darab. Egy szekrénysor és egy kihúzható ágy. Eladni ezeket is képtelenség, hiszen a használt bútornak már nincs ára, lomtalanítás pedig csak egyszer van egy évben. Fizetnék, de az általam ismert fuvarosok 40-50 ezer forintot mondanak. Az egyiknek a teherautója van szervizben, a másiknak embere nincs, tehát vastagon számolnak. A piac, meg ugye, egyre rosszabb, minden elvesztegetett napnak súlyos ára van, egyébként is kihalóban a tróger.És Parragh kamarai elnök úrtól tudjuk, hogy a fehér keresztények elfogytak.

Ezúttal is a bevetettem a csodaszert, felhívtam minden rokont, ismerőst és régi-új kollégát. Sose lehet tudni, hátha egyiküknek van egy Jolly Joker fuvarosa vagy egy isteni ötlete. Az unokatestvérem ajánlotta, hogy az "ingyenes lomtalanítás" címszó alatt találok vagy három telefonszámot. próbáljam meg, mert ugyan ő sok mindenkit ismer, vasas cigányokat is.d A bútor viszont nem vas, marad a net. Ja, az ingyenes mindjárt jól hangzik, vagy inkább rosszul, mert már a politikusok előtt tudtam, hogy nincs ingyen ebéd. Hívom az első lomtalanítót, az köbméterben számolt, így kijött 53 ezer plusz áfa. A második már beérte 30 ezerrel, s megígérte, hogy ott lesz időben. Nem volt. Már el akartam, hagyni a feldúlt lakást, amikor becsöngetett egy idősebb és egy siheder forma. A forgalom, mondták, majd amikor meglátták az ágyat, az idősb közölte, hogy túl nagy. A szekrénysort meg különösen méretesnek találta, valósággal elhűlt, amikor megpillantotta, pedig istenemre nem építettünk hozzá egy elemet sem, ekkora volt újkorában is. Mindegy, nem alkudtam, fizettem. Persze, többet és még segítettem is egy-két deszkát lehordani, meg söpörtem utánuk, hogy ne szóljanak meg a házban. És azóta sincs bennem bosszúság, megalkudtam a világgal, sőt megtanultam, hogy a lom nagy úr mifelénk.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ