RSS Feed

Foci mindhalálig

Dalia László - 2018. 06. 18. 8:00:15 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Foci mindhalálig

Lehetne azon rágódni, hogy mit hoz a világbajnokság Putyinnak, de sokkal érdekesebb, maga a foci és eddig igazán nem unatkoztunk. A spanyol-portugál álommeccs után is voltak izgalmak, az argentinok például nem tudták megverni az izlandiakat, s a franciák is szenvedtek az ausztrálok ellen.Ellenben a horvátok könnyedén diadalmaskodtak a nigériaiak fölött, pedig azok gólokkal vernének bennünket.

Mi már csak ilyenek vagyunk, nem érdekel bennünket, hogy mit profitál Oroszország, ellenben állandóan úgy méricskéljük a csapatokat, hogy vajon mit játszanánk velük. Végül is ez a természetes, hogy negyven éve egyfolytában álmodozunk, miközben a magyar foci újabb és újabb völgyeket fedez fel. Mert hát kinek a szíve nem fájt, amikor elnézte a horvátokat, ahol hat világklasszis focizik, s úgy játszották át az amúgy remek, atlétikus nigériai játékosokat, mint bennünket itthon a sehol sem jegyzett kazahok. Ez az afrikai csapat négyet, ötöt rúgna a Leekens gárdának. Az izlandiak ellen sem volt nagy esélye az argentinoknak, még Messivel az élen sem, mert az angol bajnokságban edződött fiúk nagyszerűen védekeztek, képzettek és kemények. 

Az irigység persze akkor önt el igazán, amikor Modricékat látom a pályán. A horvátoknak nincs 8-9 akadémiájuk, pályát sem építenek minden faluban, de a zágrábi egyesület, amely úgy működhet, mint hajdan a pécsi sportiskola Garami tanár úr vezetésével, ontja a tehetségeket. Pécsett sem volt kondi pénz, meg profi szerződés, legfeljebb egy fagyit kaptak a srácok a győztes tétmeccs után. Sokan kerültek be a nagy csapatokhoz, sőt a válogatottba is. Garami József volt az első, aki utánpótlás edzőként kapta meg a mesteredzői címet, de senki nem kérdezte meg tőle, hogy csináltad Józsi. Régen volt, tán igaz sem volt. 

A zágrábiak évente termelnek ki nagy tehetségeket, akik meg sem állnak Barcelonáig, Madridig vagy Liverpoolig. Egyébként meg Zágráb nincs olyan messze, három óra autópályán. Tán meg kéne nézni, hogyan dolgoznak, milyen szisztémát találtak ki, vagy csak odaadják az utánpótlásnak a nem létező tao pénzt, s a legjobb edzők nevelik a fiatalokat és nem a lusta, kiöregedett focisták. Nálunk meg azon vitatkoztak a szakemberek, hogy a német vagy a francia modell jobb. Persze, ezúttal is győzött a magyar igazság, nálunk ugyanis egyik sem működik. Egyszer régen, az akkori közlekedési miniszternek azt mondta egy újságíró, hogy a horvátok olcsóbb, jobb autópályát építenek. Akkor még az volt divatban, hogy a politikusok, még a miniszterek, is válaszoltak a kérdésekre, s ez az úr is kereste a választ, végül azt tudta mondani, hogy csak azért olcsóbb a horvát autópálya kilométere, mert ők nem építenek annyi leágazást, sőt még pihenőket sem. Ebben volt némi igazság, de a pluszköltségeket ez sem magyarázta meg teljesen, s azt sem vizsgálta senki, hogy miért kell a magyar autópályának minden faluhoz kijárat, miért nem elég minden második. Ez persze messzire visz, mert a metró sem villamos, mégis megáll minden sarkon a Kálvin tértől a Móricz Zsigmond körtérig. Hagyjuk is, jönnek a brazilok és a németek...

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ