RSS Feed

DJ Irén

Csontos Tibor - 2018. 07. 02. 8:00:58 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

DJ Irén

Láttam egy kilencvenhat éves disc jockey-t színpadon dolgozni. Baseball sapkában, terjedelmes és trendi fülessel a fején, s olyan, kisebb kofferrel felérő, hordozható rádiósmagnóval, minőt annak idején az utcai break táncosok használtak díszletként és hangfalként is persze. DJ Irén ezúttal nem brékelt, ebben a korban ez már igazi csodának számítana, inkább rappelt az említett jelmezben, ami azért ugyancsak felér egy kisebb csodával. DJ Irén színpadi létezése sok minden másról is szól.

DJ Irén a zempléni községben, Pácinban működő Idősek Klubjának legidősebb tagja. S mint ilyen, tevékeny részese a klub valamennyi programjának, mi több, állandó szereplője is a klubtagok által készített műsoroknak. Ezek egyikében talán nem véletlenül éppen ő kapta a lemezlovas, a disc jockey szerepét, de nem azért mert annak idején bizonyosan ő is nézte a Dallasban a Hókuszpók gonoszságával vetekedő Jockey-t. És az sem véletlen, hogy a Pácini Idősek Klubjának a DJ Irént felvonultató műsora a legnépszerűbb. Turnéznak is vele rendesen, hívják őket a környék falunapjaira, családi napjaira és más rendezvényeire. DJ Irén sikere és egy ilyesfajta idősklub arról is árulkodik, hogy ebből a korosztályból nem tűntek el a teremtő energiák és persze arról is, hogy mennyire fontosak az ezerötszáz lelket számláló Pácinhoz hasonló kistelepüléseken az efféle kisközösségek. 

Amelyek a legtöbbször kórust, alkalmanként színjátszó csoportot is működtetnek, gyakorolnak, próbálnak és előfordulhat, hogy alig győzik fellépésekkel. Óhatatlanul is számítanak rájuk a legkülönbözőbb helyi ünnepségeken, eseményeken, szívesen szomszédolnak, mert hát a bodrogközi községek gyakorta csereberélik egymás kórusait, idősklubos produkcióit. Melyeket elnézve, elhallgatva az ember arra gondol, hogy vajon ki őrzi meg és ki viszi majd tovább például azt a népdalkincset, amely olyannyira sajátja a falusi idős emberekből toborzódott kórusoknak? Félő, hogy jellemzően senki. Ezért is jó, hogy a hamarosan nagyüzemi módra váltó falunapipar állandó szereplőiként találkozhatunk a dj irénekkel, ezekkel az idősklubos kórusokkal, énekkarokkal, színjátszókkal. 

Megbízhatóak, lelkesek, közösségről árulkodnak és szembetűnően örömmel lépnek színre, hogy átadjanak valamit a múltjukból, a közös múltunkból. Ezt hívják hagyományőrzésnek. Mely nélkül nincs falunap. Mert egy falunap olyan egy kistelepülésnek, mint a nagyvárosoknak egy háromnapos, bármilyen gasztrofesztivál. Itt egyetlen napba sűrítenek kultúrát, szórakozást, hagyományőrzést, gasztronómiát, mely napnak a történései azután még sokáig jelenthetnek beszédtémát a községben, a faluban. Mindenesetre DJ Irén már most beszédtéma. Fotó: poloverzum.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ