RSS Feed

Wiener nyugger

Csontos Tibor - 2018. 07. 23. 8:48:15 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Wiener nyugger

Bécs egymillió nyolcszázezer lakosából háromszázezren hatvanöt év felettiek. Ennyien mondhatják el, hogy igazán kellemes szépkorúnak lenni ebben az egyszerre szépkorú és modern városban, ahol Bécs Város időskorúakért felelős megbízottat is alkalmaz. Feladata, hogy a bécsi idősek ügyeinek képviseletében közvetítő szerepet töltsön be a társadalom, a város és a politika között. S feladata az is, hogy időnként csettintsen, mert a felmérések majd' minden szempontból a bécsi nyugdíjasok elégedettségéről regélnek.

Megvallom, irigykedve hallgattam dr. Suzanne Herbeket, aki az orvosi pályát cserélte fel e hivatali beosztásért, az időskorúakért felelős megbízotti posztért. Energikus, ötletekkel teli, az új munkájában is lubickoló nő, aki nem csupán hivatalból állítja, hanem bizonyítékokkal is alátámasztja, hogy Bécsben bizony jó nyugdíjasnak lenni. Bécs városának költségvetésében kifejezetten nagy összegek szerepelnek az idősek ellátására, amit jellemzően kiegyensúlyozott rendszerben használnak fel. A szociális, gondozási juttatásoknak hét fokozata van, a gondozási pénz nagysága attól függ, kinek mire van szüksége, ennek a támogatásnak a nagysága havonta 154-1655 euró (kb. 50 ezer és 500 ezer forint) közötti. Az összeg megállapításához orvosi véleményre van szükség. 

Ha valakinek túl kevés a nyugdíja, a szociális ellátással foglalkozó hivatalok kipótolják az összeget. Ha egy nyugdíjas ápolásra, gondozásra szorul, a jövedelmétől függően ápolási pénztámogatással segítik, ha ezt a költséget egyedül képtelen vállalni, Bécs városa fizeti az ápolást. Errefelé nem hoz a Jézuska utalványt és a nyuszi sem tojik hideg téli napokat kompenzáló eurócskákat. A támogatás, a segítés folyamatosan érkezik.

Dr. Suzanne Herbek tehát nem hivatalból mondja, hogy Bécs város vezetése szociálisan érzékeny, igaz, teszi hozzá, ez is a politikával függ össze, hiszen ez a város mindig is szociáldemokrata volt és felépített egy jól működő szociális rendszert. Sok lehetősége van a városnak arra, hogy a rászorultak támogatást kapjanak. A városvezetés egyértelműen arra törekszik, hogy a nyugdíjasai megfelelő körülmények között, jól élhessenek, hogy testben és lélekben és szociálisan is karban tartsa őket. Tudnivaló, hogy Európa öregszik, a hatvanöt éve felettiek száma Bécsben sem stagnál. Ausztriában az átlagos várható élettartam a nőknél 82.6 év, a férfiaknál 77.7 év. Mindannak tehát, amit az osztrák fővárosban a nyugdíjasokért tesznek, egyre nagyobb jelentősége lesz. 

Az orvosi ellátással a bécsi nyugdíjasok 94 százaléka nagyon elégedett, a tömegközlekedéssel 95 százalékuk nagyon elégedett, lakókörnyezetük biztonságával 80 százalékuk nagyon elégedett, 90 százalékuk nagyon elégedett a környezetükben található parkok és zöldfelületek kialakításával. 

Egyszer megkérdeztek egy japán írót, mit tart a népéből a legértékesebbnek. - Az öregséget - érkezett a válasz. Nem tudom, tettek-e már fel hasonló kérdést Ausztriában bármely ottani véleményformálónak. Nem tudom, mi lenne a válasz. De a fentiek talán sejtetni engedik, hogy az időseket Bécsben értékesnek és megbecsülni valónak tartják, hogy Bécs tiszteli az öregeket.

Bécs egyébként is smart city. Okos város. 

Fotó: iranyausztria.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ