RSS Feed

Kim Dzsong Un, a nagy varázsló

Dalia László - 2018. 06. 14. 8:00:34 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kim Dzsong Un, a nagy varázsló

A világsajtó sokáig fog még rágódni a Trump-Kim Dzsong Un találkozón, s ehhez az amerikai elnök jó bohóc, hiszen mindennap mond valami hülyeséget. Természetesen eldicsekedett a kedves vezetőnek a kocsijával, mint egy kisfiú, aki a vendégeknek a játékait mutogatja. És utólag azt is megtudtuk, hogy Kim "erős", "jópofa" és "okos" ember. Ezt mindössze 20 perces magánbeszélgetésből szűrte le.

Korábban Trump nem volt ily jó véleménnyel a koreai vezetőről, sőt azt találta mondani néhány hónapja, hogy "rakétás kis ember", s ezt az amerikai riporter, akit nem mikrofonállványnak szerződtetnek, mint a Kossuth rádiós riportert péntek reggel fél nyolckor, fel is rótta az elnöknek. Trump persze nem jött zavarba, azt állította szándékosan volt ilyen kemény, s lám ezzel kövezte ki a tárgyalások útját. Félő, hogy a dolog nem egészen így történt. Ha csak ennyiből múlna, némi tárgyalási taktikával meg lehetne puhítani egy 70 éves kőkemény rendszer első emberét, akkor ez már Clintonnak vagy Obamának is sikerült volna. 

Bár nincs koreai emberem, sőt még szakértőkkel sem konzultáltam, mégis csak egyetlen verzió tűnik ily nagyon messziről is valószerűnek. Kim eddig kemény volt, következetes és meglehetősen agresszív. Sem nagyapja,. sem apja nem ment el ilyen messzire, sem a rakéta kísérletekben, sem a fenyegetőzésben. És akkor jön Trump a maga zseniális tárgyalási taktikájával, s Kim meggondolja magát. Viccnek is olcsó. Ha Trumpba szorult volna valamennyi bölcsesség, akkor ki sem ejti a száján, hogy milyen remek tárgyaló, s egyébként a csúcstalálkozó ténye már nagy siker, nem kell azt magyarázni.

Merre tart Kim Dzsong Un? Az eddigi lépéseit ismerve, s hogy magáról a csúcstalálkozóról is csak utóbb adott hírt a phenjani sajtó, arra utal, az apró lépések taktikáját követi. A találkozó sajtótájékoztatóján sem volt ott. Már rég hazautazott, amikor Trump kiállt Kimet dicsérni. A koreai vezető többek között Svájcban tanult, s amikor elkezdett tisztogatni, és Amerikát fenyegetni, nem nagyon értettem, mit tanult négy évig álnéven  Lausanne-ban egy magánegyetemen.Állítólag korábban Bernben is járt iskolába. Amikor apja bevezette a hatalomba, majd Kim Dzsong Il halála után hivatalosan is beiktatták, csak rövid ideig tűrte, hogy meg kell osztania a hatalmát. A rakéta kísérleteket is gyorsította, s ijesztgette Dél-Koreát valamint Japánt. Már-már háborús helyzet alakult ki, amikor hirtelen megfordult, s mosolyogni kezdett. Egy új világot teremt Észak-Koreában vagy ez csak egy show? Én hiszek a svájci oktatásban, s arra tippelnék, hogy Kim kádári útra lépett és lassan felszedi az aknákat. Persze, a kerítés még marad, de egy puha diktatúra mégis sokkal élhetőbb...

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ