RSS Feed

Pénteken indulnak a csíksomlyói búcsúba

mix - 2018. 05. 17. 17:05:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Pénteken indulnak a csíksomlyói búcsúba

Tizenegyedik alkalommal visz zarándokokat Erdélybe a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz nevű különvonat. A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul, majd Dunántúlon át érkezik Budapestre a Keleti pályaudvarra, hogy a Székely Gyorssal összekapcsolva immár Össznemzeti Zarádokvonatként menjen tovább Erdélybe.

 A szerelvényt a díszesen megfestett Szent István villanymozdony húzza. A vonat fővédnöke Böjte Csaba ferences testvér, díszvendége Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc díjas énekes.

Az elmúlt 10 év során 11 ezer zarándok jutott el kultikus vonatokon a Székelyföldre, a csíksomlyói búcsúra. A vonatokat ezúttal is több ezer székely-magyar  fogadja ünnepi műsorral Nagyváradon, Kolozsvárott, Gyergyószentmiklóson és a székelyföldi településeken. A szerelvényt lelkivezető kíséri,  idegenvezetők mutatják be a vonat ablakából látható nevezetességeket, zenekar játszik helyi népzenét és két étkezőkocsi szolgálja ki az utasokat.

A négynapos program második napján szombaton az utasok részt vesznek csíksomlyói búcsún, a szentmisén. A következő nap a Történelmi Magyarország ezeréves határára, a Gyimesekbe jutnak el a zarándokok. Itt is szentmisén vehetnek részt, majd megtekintik az egykori határon álló Rákóczi vár romjait. Gyimesbükkre az elmúlt években, talán a Csíksomlyó Expressz-Székely Gyors miatt több tízezren zarándokolnak el. A vasárnapi program ezzel még nem ért véget. A határról visszafelé a Székelyföldön,  Madéfalván a Pünkösdi Forgatag nevű rendezvény várja a Csíksomlyó Expressz utasait. A Székely Gyors zarándokai pedig Csíkszentsimonban ünnepélyes keretek között adják át Böjte Csaba ferences testvérnek az erdélyi árvák javára a vonaton összegyűjtött adományokat. A rendezvény műsorral folytatódik, majd igazi csíki sör kóstolásával zárul az este.

A különvonat zarándokai faluturizmus keretében székely családoknál laknak, ahol igazi székelyes ellátásban lesz részük és a helybeliekkel közösen lelkiekben bizonyára visszaveszik Erdélyt.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ