RSS Feed

Eperjes Károly: a Hyppolit a Tartuffe

Sándor Erzsi - 2018. 05. 15. 18:32:09 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Eperjes Károly: a Hyppolit a Tartuffe

Május 22-én és 23-án mutatja be a Magyar Színház Eisemann Mihály – Zágon István – Nóti Károly Hyppolit a lakáj című zenés vígjátékát. A rendező Eperjes Károly, aki a címszereplőt játszotta a legendás film 1999-es újraforgatott változatában. Az ő szerepét ezúttal Savanyú Gergely kapta, Schneider úr Reviczky Gábor, Schneiderné Horváth Zsuzsa lesz. A rendezővel készült interjúból az is kiderül, hogy a Hyppolitban a szerzők annak idején két Moliére -darabot rejtettek el.

Voltál egy nagy sikerű és újragondolt filmben Hyppolit, az eredeti előadást többször is megrendezted, és most újra belevágtál. Van valami elintézetlen ügyetek, amiért újra kezded?

Amikor a szerzők megírták ezt a darabot nem bízták magukat a véletlenre és nagyon ügyesen két világsikert építettek egybe. Ez a darab ugyanis két Molière-klasszikusból tevődik össze. Egyrészt benne van az Úrhatnám polgár másrészt a Tartuffe.  Az az elképzelésem, hogy mind a két Molière-darab belekerüljön a Magyar Színház repertoárjába és ennek talán éppen a Hyppolit a lakájjal lehet megágyazni. A néző úgy élvez egy igazán klasszikus művet, sőt kettőt, hogy közben azt hiszi, egy habkönnyű, zenés polgári vígjátékot lát, ami egyébként rendszeresen közönségsiker, népszerű és ez sem elhanyagolható így évad végén a színházban. 

Ezek inkább esztétizálós válaszok én meg a személyes érintettségedre lettem volna kíváncsi. Van olyan? 

Szívesen játszanám újra, ha valaki megrendezné. Megpróbáltam rábeszélni Verebes Pistát de sajnos nem állt kötélnek. Klasszikusokat szeretek újrajátszani és Schneider úr még nem is voltam.  Az is fontos szempont volt, hogy remek színészi feladatokat tudtam adni a végzős osztályomból hat fiatalnak. Sok szempontból kiváló tananyag a Hyppolit. Markánsan kell karaktereket játszani, pontosan kell poentírozni és nem szabad ráülniük a sikerre. Viccesnek lenni meg egyenesen tilos! Ha mindenki jól dolgozik, akkor mindenkinek öröme van. A diákoknak, a Reviczky Gábornak és a nézőknek is.  

Van Csortos, van Kabos – az ember a szerepeket is az egykori színészekkel azonosítja, van Schneiderné…

…van az országgyűlési  képviselő, a KisMakáts meg a nagyMakáts, ezek kitűnő feladatok. Nem szeretek direkt aktualizálni, de mindenki azt gondol, és arra asszociál, amit és amire csak akar. Ha nem akar, nem gondol majd semmire, de köztünk szólva ez elkerülhetetlen. 

Adott egy múzeumi polgári vígjáték, amelyről le kell törölgetni a port és már kész is?

Ha jól töröljük le a port akkor ezek a remekül megírt szövegű karakterek mind felismerhetőek lesznek a mában, nézők mind ismernek ilyen embereket vagy esetleg ők maguk is ilyenek. Bár ezt ritkán vallja be magának az ember. A néző szórakozik és ráébred a tanulságokra. Számomra mindig ez a legfontosabb. 

Hyppolit áll hozzád közelebb vagy Schneider úr?

Amikor Kabay Barna az újbóli megfilmesítésre készült, eredetileg Schneider úr szerepére kértek fel. Akkor lettem Hyppolit amikor kiderült, hogy Darvas Iván nem akarja eljátszani.  Pedig Schneider úr a hálásabb szerep, de nem bántam meg.  

Savanyú Gergely fiatal színészre bíztad Hyppolitot. Merész húzásnak tűnik.

Nem is olyan fiatal, tíz éve van a pályán, Babarczy László tanítványa volt ami nekem a kaposvári alapszókincsem. Amúgy éppen annyi idős, mint én voltam, amikor a filmben játszottam, tehát még sokkal veszélyesebb a nőkre, ami a Hyppolit esetében nagyon is fontos szempont. 

Ismered a mai magyar társadalom Hyppolitjait vagy Schneidereit, akár Makátsait?

Hát persze! Hány ilyen házasság van, ahol a feleség rácsücsül a férjre és az levegőt sem bír venni, nem hogy azon gondolkodjon, milyen lehetne az élete? Hány embert mutassak neked, aki Tartuffe-ködik csak azért mert nincs a helyén? Képmutató lesz és farizeus. Az én előadásomban Hyppolitot a végén megfürdetik az új polgárság pocsolyájában. Megérdemli a sorsát az a tanárember, aki csak azért lesz komornyik, mert gazdag akar lenni, pénzt akar keresni. A Tartuffe-ök előbb-utóbb megbűnhődnek.
Fotó: Zsigmond László
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ