RSS Feed

Az országutak halálfejesei

Csontos Tibor - 2018. 05. 15. 8:00:53 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az országutak halálfejesei

Hátborzongató videók kerülnek fel olykor a netre az országúti száguldozásokról, s ezeket szinte mindig a sebesség megszállottjai készítik és teszik közzé, amolyan magamutogatásra, dicsekvésre szánt sebességtrófeaként. Ők az országutak halálfejesei, akik saját és mások életét kockáztatva száguldoznak, mi több, elképesztő sebességgel szlalomoznak, nem kevésszer a szembejövő forgalomnak is fittyet hányva. Ezek a jelenetek is felötlöttek mindazokban, akik végigülték a Közlekedési Kultúra Napja nyitórendezvényét a Művészetek Palotájában.

Sőt még arra is gondoltak, hogy jóval több a közlekedési kulturálatlanság napja, amit persze soha senki nem ünnepel meg. Ám ez a Közlekedési Kultúra Napja már az elnevezésében is figyelemre méltó kezdeményezés. Azonmód sejtetni engedi és remélhetően tudatosítja is, hogy a közlekedés is kulturális kérdés, hogy ugyanúgy része kell legyen a hétköznapok kultúrájának, mint annyi minden másnak. Márpedig elnézve, sokan hogyan közlekednek, miként viselkednek gyalogosként, kerékpárosként, motorosként, autósként, az a benyomásunk támadhat, hogy a közlekedési kulturálatlanság napjai agyon nyomják az egy szemnek számító Közlekedési Kultúra Napját. 

E Nap szlogenje az idén így hangzott: Tarts velünk, légy a partnerünk! Jelezve, hogy bármi néminemű közlekedőre jellemző kell legyen a másikra figyelés, az előzékenység, a türelem. A Kresz szabályain kívül érdemes az előzékenység és a türelem szabályait követni a mindennapi közlekedésben. Egy kicsivel több figyelmesség a közlekedés többi résztvevőjével szemben, és máris sokat tettünk a kulturáltabb, a egyben a biztonságosabb közlekedésért.  

Annak feltétel nélküli tudomásul vétele is fontos, hogy a közlekedés társasjáték. Olyan társasjáték, egymásra vagyunk utalva. E Napon az is elhangzott, hogy a közlekedési balesetmegelőzési kultúrát "össztársadalmi szintre kell emelni". Ezt szolgálja az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottságának valamennyi kezdeményezése, rendezvény, kampánya, melyekkel már az óvodásokat igyekeznek elérni, melyekkel azután az általános iskolásokat, majd a középiskolásokat  olyan közlekedésbiztonsági tudáshelyzetbe hozzák, amely biztonságos ismeretanyagot is jelent első jogosítványuk megszerzéséhez.

A Közlekedési Kultúra Napjának nyitórendezvényén tartott előadásokból az is kiderült, hogy az utakon máig a sebesség a legnagyobb gyilkos. Az európai utakon is ez jelenti a az igazi közlekedésbiztonsági kihívást. A helytelenül megválasztott sebesség miatt következik be a legtöbb baleset, nem véletlenül uniós célkitűzés, hogy 2002-ig a felére kell csökkenti a halálos közlekedési balesetek számát, melyeknél ugye, még egyetlen ember halála is sok. A WHO, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének egyik jelentése szerint minél inkább keletebbre futnak az utak, annál rosszabb a közlekedésbiztonsági helyzet. Az uniós országokban százezer emberre 9.3 halálos közlekedési baleset jut, Magyarországon ez az arány 7.7. 

Nálunk jellemzően a gyalogosok, kerékpárosok és motorosok között történik a halálos balesetek fele. Ezzel együtt Magyarországon az elmúlt tíz évben jelentősen csökkent a halálos közlekedési balesetek száma, de van még tennivaló a balesetmegelőzési felvilágosító és ismeretterjesztő munkában, melyet oly sok ötlettel, odafigyeléssel, végez az ORFK-OBB is. Munkájuk persze csak akkor lehet még hatékonyabb, ha a közlekedés résztvevői valóban partnereik ebben. Ülj volán mögé, vezess kerékpárt vagy motorkerékpárt, megmondom, ki vagy!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ