RSS Feed

Ki a főnök a konyhában?

Dalia László - 2018. 05. 14. 8:00:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ki a főnök a konyhában?

Meglepve olvasom, hogy egy-két tévékritikus nem érti, miért sikeres az RTL Konyhafőnök című műsora, amikor olyan drága nyersanyagokkal főznek a versenyzők, s annyi kifejezés hangzik el, amelyről a nézőnek fogalma sincs. Furcsamód arra nem gondolnak, hogy legalább a fiatalok is megtanulnak főzni, ha már otthon nem tüsténkedtek a konyhában, nem lesték el az alapvető fogásokat sem.

Furcsamód a kritikus nem érti, miért bizonyult  a legnézettebb műsornak az utóbbi hetekben a Konyhafőnök. Nos, azt még senki sem vitatta, hogy egy jól felépített, s jól szerkesztett műsor, ahol ezúttal a csatorna nem nyúlt mellé a zsűrivel sem, mint például az X-Faktornál, ahol makacsul ragaszkodik a már tavaly is bukcsádcsoló emberekhez. Itt telitalálat volt Fördös Z, aki tökétesen megtanulta a műsorvezetés csínját, bínját, tömören és frappánsan fogalmaz, ahogy a kivló Sárközi séf helyett Sanghajból érkező Rácz jenő talán még jobb, hiszen kevésbé simulékony, sőt szókimondó és szigorú, akárha egy igazi konyhában lenne. Meglepő, de Gáspár Bea asszony is könnyedén és jól foglamaz, így a versenyzőkkel szemben egy profi csapat áll, s ez biztosítja a színvonalat.

A kifogások elsősorban persze arra vonatkoznak, hogy az ételek nevei és az elkészítési módjuk néha kínaiul hangzik. Azám, de épp ez a kulcsa, hog szórakoztató legyen, mert itt aztán mi istanulunk, nemcsak a versenyzők, akik éjszakénként bizonyára a netet bújják, hogy ne jöjjenek zavarba a konfitálással vagy marinálással, s tudják felboncolni a tengeri herkentyűket is. természetesen a nézők nem azért nézik ezt a másort, hogy mint sorvezetőt, vagy szakcskönyvét kövessék és másnap ezt főzzék ebédre. Bár nyilván ez is mefeseik egy-egy ügyesebb háziasszonnyal. Ez a műsor felér népművelő fél órával, ismeretterjezstésnek sem utolsó. 

Sose felejtem el, mennyit szenvedtünk, amikor egy adriai piacon először vettünk nyers tintahalat, s meg kellett pucolni. Holott már évek, sőt évtizedek óta ettük és szerettük. Viszont otthon drága volt, ha egyáltalán valamelyik hipermarketben lehetett frissen kapni, így sosem vettünk. Most már nemcsak a kagylót, polipot, hanem a tintahalat is fel tudjuk dolgozni, s járunk is a riejkai vagy másik piacra. Egyébként a szarvas vagy őzhús sem olcsó, de egyszer-egyszer belefér a házi büdzsébe, hogy elkészítsük. S a Konyhafőnök másik varázsa, hogy premier plánban látjuk, ahol egyéniben és csapatban megméretnek embertek. Itt sem mindenki szimpatikus, s itt is, ahogy a nagy valóságban a verseny néha mindent felülír, vagyis egyes versenyzők bármit megengednek maguknak, aztán vagy győznek, vagy nem.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ