RSS Feed

Cooky repülne

blikk - 2018. 05. 13. 8:41:10 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Cooky repülne

A Rádió 1 francia származású műsorvezetője imád apa lenni, azt azonban sajnálja, hogy édesapja nem élte meg Kevin születését. Úgy érzi, megváltoztatta őt a kis Kevin születése, felelősnek érzi magát érte, ezért tartalékolni kezdett. Cooky abbahagyná a rádiózást, s pilótaként szeretne majd dolgozni.

Mikor aludta ki magát legutóbb?

Cooky: Szerencsére mindennap tudok pihenni, a kisbaba ugyanis nagyon jó alvó, fél tízkor elszenderedik, és reggel kilenc előtt nem ébred fel. Nagy nyugalomban és szeretetben neveljük, sokat foglalkozunk vele napközben, így estére elfárad.

Mennyire veszi ki magát a picivel járó munkából?

Cooky: Nagyon, hiszen sokat vagyunk együtt. Ha nálam kakil be, akkor én cserélem ki a pelust, a fürdetés pedig az enyém. Sőt volt már arra is példa, hogy együtt fürödtünk Kevinnel.

Kétnyelvű lesz?

Cooky: Az biztos. Már most csak franciául beszélek hozzá. Persze mivel itt élek, néha elfeledkezem erről, és magyarul kezdem el a mondatot neki, de rögtön ráeszmélek és javítom magam. Debi nyilván magyarul beszél hozzá, így már kiskorától kezdve előnyben lesz a két nyelv miatt.

Gyerekkorából mennyi magyar emléke van?

Cooky: Sokszor jártunk ide, de sajnos a nyelvet akkor nem tanultam meg. Az az ideköltözésemmel kezdődött, 32 évesen.

Az akcentusa viszont megmaradt, rááadásul sokan támadják, hogy ez kamu.

Cooky: Pedig nem az! Én lennék a legboldogabb, ha jobban beszélnék magyarul, de ahhoz képest, hogy nem gyerekkorom óta tanulom, szerintem egész jól megy.

Miért adta fel felnőttként a párizsi életét?

Cooky: Sokat dolgoztam, rádióztam, rádiós és tévés kommunikációból diplomáztam, de mivel édesapám magyar volt, valami húzott ide.

Úgy érkezett ide, hogy itt is rádiózik majd?

Cooky: Nem, lesz, ami lesz alapon. Először csak ki akartam kapcsolódni a sokéves hajtás után. Tíz esztendőn át többmilliós hallgatottságú rádióknál dolgoztam.

Miért ad fel az ember egy ilyen állást?

Cooky: Mert elfáradtam. Ráadásul mit vesztettem? Már Magyarországon is rádiózok, tévézek, és ami nagyon fontos, repülök! Nekem mindent Magyarország adott meg.

Ezt viszont 32 évesen még nem tudhatta...

Cooky: Valóban, de ha az ember fiatal, nem gondolkodik előre. Nyilván, ha láttam volna, hogy két évig semmi nem történik, nem vágok bele.

Két évig kereste a lehetőséget, hogy mibe kezdjen Budapesten?

Cooky: Először nem Budapesten, hanem Miskolcon, mert ott él a család egy része. Már ott tartottam, hogy ha most sem jön össze, akkor pakolom a cuccaim, és visszamegyek Párizsba. De összejött!

Akkor hogyan élt?

Cooky: Szerencsére volt egy kis félretett pénzem, először Miskolcon, majd Érden béreltem lakást, ott is rádióztam először. Érd szeretete azóta is megvan, nem véletlenül élünk ott. Imádom a kertes házam, ahol zöld minden, csiripelnek a madarak, nyugalom van, és 15 perc alatt bent vagyok a munkahelyemen. Kevinnek is jó lesz itt felnőni.

A kerttel azért van dolog!

Cooky: És van, aki megcsinálja. Én a művészi dolgokban jobb vagyok, mint például a rajzolás vagy a repülés.

Az művészet?

Cooky: Az bizony! Érezni kell belülről a finomságait. Persze kell a technikai tudás, de egy fordulást szépen megcsinálni már művészet.

Ha már repülés. Miért nem pilóta valahol?

Cooky: Nagyon szeretnék az lenni, ráadásul minden engedélyem és vizsgám megvan ahhoz, hogy akár egy légitársaságnál repülhessek. Lenne is lehetőség, hiszen a Wizzair az elkövetkező években több mint 200 új repülőgéppel tervezi bővíteni a flottáját. Illetve amikor május 1-jén elszállt a Duna felett egy Airbus, én voltam a szpíker, sőt kipróbálhattam a szimulátorát is. Persze nem akarok csak úgy lelépni azok után, hogy a rádióból éltem eddig.


Cooky álma, hogy pilóta legyen, már minden vizsgája megvan, és ugyan csak szimulátoron, de már Airbust is vezetett /Fotó: Varga Imre
Ám közben telnek az évek. Ebből nem lehet kiöregedni?

Cooky: Ha most kezdeném megszerezni az engedélyeimet, akkor azt mondanám, elkéstem, hiszen kilenc vizsgát kell megcsinálni. Nekem nyolc évbe telt, mert dolgoztam mellette, de ha csak ezzel foglalkoztam volna, akkor is három-négy esztendő. Ha most jelentkeznék egy légitársasághoz, egy öthetes továbbképzésre lenne szükségem, és már mehetnék is. Kerestek már, de azért alaposan át kell gondolni a váltást.

Mennyi időt adott magának?

Cooky: Két évet maximum, de igazából nem akarok addig várni.

Debóra hogy viseli, amikor repül?

Cooky: Először félt, de már megszokta, ült mellettem és nagyon élvezte. Kevin pedig imádja a repülős videókat.

Megváltoztatta az apaság?

Cooky: Nagyobb lett a felelősségem. Nem engedhetem meg, hogy csak úgy éljek bele a világba. Elkezdtem tartalékolni, hogy ha bármi történik velem, el legyen látva a családom évekig. Az pedig örökre bennem marad, hogy mekkora munka egy nő számára világra hozni egy babát. Minden tiszteletem érte Debinek és persze minden nőnek.

A család francia részének bemutatta már a fiát?

Cooky: Természetesen édesanyám már látta, bár 1700 kilométerre lakik, de utazunk Franciaországba a nyáron, hogy megismerkedjen a többiekkel is. Minden este videótelefonálunk, és nemsokára jön két hétre hozzánk. 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ