RSS Feed

Merkel, a diplomata

Mogyorósi Géza - 2018. 05. 13. 8:00:29 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Merkel, a diplomata

Az Európai Unió legnépesebb tagállamában hagyományosan két fődiplomata van. A kancellár(nő) és a külügyminiszter. Sőt a bonni köztársaság első éveiben Konrad Adenauer (CDU) hivatalosan is mindkét posztot betöltötte. Sikerrel! Ja, és 11-12 évvel a háború után tömegesen fogadta be az NSZK az '56-os magyar felkelés menekültjeit!

Külföldön ma is jobban odafigyelnek a politikusok a 2005-ben hatalomra került, kereszténydemokrata (CDU) Angela Merkel szavára, mint változó összetételű kormánya – eddig mindig férfi – külügyi tárcavezetőire. Anno a kancellárnő első hivatalos útja a francia szomszédokhoz vezetett. Második ilyen turnéján 2009-ben az USA-ba röppent át. Harmadik kabinetalakítását követően, 2013 decemberében ismét Párizsba látogatott, miként tette ezt idén tavasszal is, az elhúzódó koalícióstárgyalások lezárultával.

Angela Merkel megfontoltságát egyesek lomhaságnak, netán döntésképtelenségként értelmezik – szerintem hibásan. Gyakorta olyan érzésem van, hogy a „dörzsölt” tárgyalópertnerei alábecsülik a strapabíró kancellárnőt, miként ezt tette megannyi gyilkos (kedvenc tévényomozóm) Columbo felügyelő esetében is. Persze Merkel asszony remek színű/szabású, praktikus - külön, kézreeső zseb a telefonnak! - kosztümkabátjait nem hasonlítanám a már elhunyt los angelesi zsaru (Peter Falk) filmes ruhatárához.


Szóval, a negyedszer is megválasztott berlini kormányő diplomatikusan márciusban újfent Párizsba utazott „bemutatkozó” látogatásra, majd Varsóban, Brüsszelben folytatt eszmecserét. Washingtonba csak május küszöbén röppent el a német kancellárnő. Láthatóan nem vette zokon Angela Merkel, hogy Donald Trump mellőzte a katonai tiszteletadást Európa nagyasszonyának. A talpig úriember amerikai elnök pedig méltányolhatta volna, hogy vendége két éjszakát repült oda-vissza, hogy már-már kézzelfogható eredmény nélkül 3 órát tárgyaljon a washingtoni kemény legénnyel. (Szerintem a kitünő humorú Angela azon is csak mosolygott – magában – hogy közvetlenül előtte a francia államfőt nagy katonai csinnadrattával köszöntötte Donald, s nem 180 perce, hanem három napra marasztalta Emmanuel Macront és elegáns hitvesét.)

A rengeteget utazó Merkel asszony májusi naptára is „telházas”. A Spree-parti Kancellári Hivatalban e hó elején fogadta például az új szlovák miniszterelnököt, Peter Pellegrinit, s szintén tavasszal egy másik kis ország, az EU-hoz csatlakozni vágyó Albán Köztársaság kormányfőjével, Edi Rama-val tárgyalt Berlinben. Aachenben pedig Emmanuel Macront a Károly-díj (Karlspreis) idei kitüntetettjét méltatta ünnepi köszöntőjében a kancellárnő, aki szinte napi kapcsolatban van a fiatal francia elnökkel. Nos, így szerényen, higgadtan is lehet nagypolitizálni – semmi felesleges konfrontáció, fröcsögés, gyűlölet- és félelemkeltés, (szotyi) köpködés, plakátháború!


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ