RSS Feed

Arcszőrbuli

Csontos Tibor - 2018. 05. 11. 8:00:49 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Arcszőrbuli

Ezt is megértük. A minap tető alá hozták az első nemzeti szakáll szépségversenyt mégpedig stílusosan egy tetkómajális látványos programjaként. A bőrdíszművesek mellett volt alkalom gyönyörködni a szakálldíszművesek képviselőiben is, akik szerte a honból érkeztek a fővárosi megmérettetésre, hogy részesei legyenek ennek a történelmi és cseppet sem szőrszálhasogató arcszőrzeti eseménynek, amely jövőre könnyen elveszítheti históriai jellegét. A szervezők ugyanis már most nagyobb léptékben gondolkodnak.

Mert hát mi jutott eleddig a férfiaknak? Miss Balaton, Nemzet Szépe, Miss Universe, Miss Hungary, Miss Pin-up Hungray, Magyarok Világszépe, az Anna-bál Szépe, miközben sehol egy Mr. Bicepsz, Mr. Kockahas, Mr. Lapocka, Mr. Velencei-tó, Nemzet Férfiszépe, Mr. Hungary, Mr. Mellszőrzet honi verseny. Volt már viszont bajusz szépségverseny, lábszépség verseny, mert a férfiaknak még a szépiparban is csak a morzsák jutnak. Jutottak. Eleddig.

Merthogy itt a férfi egyenjogúság szimbóleuma, a szakáll szépségverseny, ami ugye, a férfiak kiváltsága. Igaz, Conchita Vurst, az Eurovíziós Dalfesztivál szakállas nőgyőztese hagyott bennünk ezzel kapcsolatban némi bizonytalanságot, de most sutba a kajánkodással, és örvendezzünk annak, hogy jeles szőrös állú férfiak végre mifelénk is összeakaszthatták bajszukat és szakállukat, azaz összemérhették arcszőrzetüket. Szépészetileg, ápoltságilag, trendileg.

Csupán szőrmentén megjegyezve: ennek az első alkalommal megrendezett szakáll szépségversenynek elemi erejű célja volt, hogy kezdő lökést kapjon végre a magyarországi szakállkultúra. Mondják, hogy divat lett a szakáll. Vagy ez is csak a már a férfiakra utazó kozmetikaiparnak a trükkje? Hogy még inkább keletje legyen a szakállápolási kozmetikumoknak, úgy mint szakállolajoknak, szakállszpréknek? Gondoljunk csak arra, hogy a virágkereskedés milyen ügyesen kitalálta például a Valentin-napot. Most a férfias kozmetikaipar következik egy mindent elsöprő marketingötlettel. Elnézve, hogy manapság mifelénk mi készülődik, felhívnám a figyelmet a keleti egyház ötszáz évvel ezelőtti zsinatának figyelmeztetésére„Meztelen orczájú férfi előtt a mennyek kapuja meg nem nyittatik!” Trendi kilátások, úgyhogy éljen a szakáll! És csődjelentést a borotvagyárosoknak? 

Húszan hozták magukkal arcszőrzetüket a pénzdíjas szépségversenyre, mellyel egyébként még a cseh filmrendező, Jirí Menzel is elégedett lehetett volna, aki pedig egyik írásában azzal utasított el mindenféle szépségversenyt, hogy az ilyesmi őt a mezőgazdasági vásárokon zajló nemesített kancák és tenyészbikák felvonultatására emlékezteti. Itt a szakállasoknak nem kellett fürdőruhában, estélyit helyettesítő frakkban vagy szmokingban felvonulni, még csak a szűkebb pátriájukra emlékeztető népviseletet sem írták elő számukra. A szőrítészek dúskálhattak az arcszőrmék látványában: volt itt Kossuth-szakáll, Törpapa-szakáll, Rumcájsz-szakáll is. Több indulónál a hajból kevesebb volt, mint szakállból, de láttunk az indulók között piros hajtaréjhoz társuló kék szakállt is. A Fekete Szakáll szelleme itt nem kísértett és Szőke Szakáll filmjeiből sem játszottak részleteket. A saját arcukat már évek óta nem látó versenyzőknek szerencsére arról sem kellett beszélniük, mit tennének a világbékéért. 

Egynémely induló bizonyította, hogy a szakáll valóban nem tesz tudóssá, de a versenyzőktől megtudtunk néhány szőrös kulisszatitkot. Azt például, hogy léteznek „titkos szakállolaj-receptek”, melyek összetételét ugyanúgy féltve, esetleg páncélszekrényben őrzik, mint a cocacserje alapanyagú felüdítő receptjét. Kiderült, fontos ezeknek az olajoknak az illata is, és hogy ezekbe az illatokba „a barátnők is beleszóljanak, mert nem mindegy, mit szagolnak”. 

Elmondták, hogy a szakáll testékszer, ugyanolyan, mint egy nőnek a hosszú haj.  Egyikük úgy fogalmazott: „Hihetetlenül erős férfias karakterjegy, amire nagyon büszke vagyok. Azért kezdtem annak idején növeszteni, mert nem szerettem borotválkozni, mindig megvágtam magam.”  Naponta legalább két (!) órát foglalkozik  a szakállával, olajozza, vágja, fésüli, mossa, igazít rajta, nehogy igénytelen szakáll látszatát keltse, sőt kéthetente borbélyhoz is elviszi,  mert szeretné, ha mindig tökéletesen nézne ki. Egy harmadik szőrszépség pedig megjegyezte: „ A szakállam hossza korábban nem volt ilyen hosszú.” Értjük. 

 

 

 

 

 

 

 


Fotó: Speaker's Corner
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ