RSS Feed

Új munkaszüneti nap?

Mogyorósi Géza - 2018. 05. 07. 8:00:57 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Új munkaszüneti nap?

Egyes nyugati felmérések szerint a munkavállalók nem vágynak több szabadidőre. Más a helyzet a tartományi jogú, 3,7 millió lakosú német fővárosban, ahol a foglalkoztatottak nehezményezik, hogy hivatalosan csak 9 ünnepnapjuk van.

A jóléti, vallásos, konzervatív Bajorország a minap váltott miniszterelnököt. Hiszen a müncheni kormány éléről a szövetségi belügyi tárcához katapultált – Orbán Viktor puszipajtása – Horst Seehofer (CSU). A Keresztényszociális Unió vezére Angela Merkel stábjának legidősebb – írjam inkább, hogy legtapasztaltabb? – minisztere, miközben a negyedszer megválasztott kancellárnő fiatalítani akarta csapatát. Nos a bajorok (regionálisan) 12-14 törvénybe iktatott munkaszüneti napja túlszárnyalja a német átlagot, mely 2018-ban 10,5 nap. Szegény Seehofer!

Történelmi okai is vannak, hogy Közép-Európa legnagyobb metropoliszában csupán 9 pirosbetűs ünnep van január 1.-től karácsonyig. S abban sem volt sok köszönet, amikor a nácik 1933-ban hivatalosan a „Nemzeti munka napjáva”, majd '34-ben „A német nép nemzeti ünnepnapjává” kiáltották ki május elsejét... Szóval a fővárosi szenátus balos frakcióvezetője, Udo Wolf felvetette, hogy a második világháború befejeződésének 75. évfordulójától, tehát 2020-tól május 8. lehetne Berlin új munkaszüneti napja. A szocdemek és a zöldek egyetértenek az ötlettel, hiszen mind Németország, mind Európa számára fontos volt az 1945-ös Wehrmacht kapituláció. (A Szovjetunió/Oroszország hagyományosan a béke első napját május 9.-et ünnepli a „Győzelem napja”-ként.)

Sokak szerint szimbolikus szerepe is lenne a szélsőradikális, idegengyűlölő eszmék térnyerése idején a fasizmus alóli felszabadulást törvénybe iktatott ünnepnappal köszönteni. Miként teszik ezt 2015 óta a fővárost körülölelő – Lengyelországgal szomszédos – Brandenburg tartományban. Persze 2020-ig még van egy kis idő és május 8. alternatívája lehet a tavaly – kivételesen – szabadnappá tett október 31. is. A Reformáció 501. évfordulója idén nem lesz pirosbetűs Berlinben – a foglalkoztatottak bánatára. Ám számos északnémet régió már tervezi az új, őszi munkaszüneti nap bevezetését! Miért is ne!? Már Hofi Géza is megmondta, hogy „Kell egy kis áramszünet, időnként mindenkinek és aztán megint mehet, minden tovább.”

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ