RSS Feed

Nem Florida, Magyarország a paradicsom

Dalia László - 2018. 05. 03. 8:00:06 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nem Florida, Magyarország a paradicsom

Hajdan volt egy magyar fekete-fehér film, a Florida, a paradicsom, de ma már ez sem igaz, nem Amerikában, hanem kis hazánkban élnek paradicsomban a sportolók. Egy amerikai olimpiai ezüstérmes gyorskorcsolyázó épp most készül Budapestre költözni, s meg is mondta a USA Todaynak, hogy most itt van a tejjel-mézzel folyó Kánaán.

John-Henry Krueger cseppet sem hülye, sőt bátyja már két éve itt él. Igaz Cole Krüger nem tudta beverekedni magát a magyar gyorskorcsolya válogatottban, de olyan jól érzi magát, hogy idecsábította tehetségesebb öccsét is. John-Henry pedig nem kertelt, megmondta kerek-perec egy amerikai lapnak, hogy ugyan büszkén képviseli az Egyesült Államokat, de "ha így folytatom a karrierem, csődbe viszem a családomat". Viszont Magyarországról áradozik, mert itt aztán minden megvan, hogy jól és biztonságban élhessen a családjával. És nem az emigránsokra gondolt. "Magyarország olyan szinten támogatja az eredményes sportolóit, amit eddig elképzelni sem tudtam, és amit merni sem kérnék az amerikai szövetségtől." 

Egy pillanatra megdöbbenünk, hogy már az amerikai sportolók is jobban boldogulnak a magyar sportvilágban, mint otthon, de ez csak átmeneti sokk. Hát, hiszen több sportágban a vidéki kis csapatok is keményen megfizetett dán, svéd vagy norvég játékost alkalmaznak, mert hát a tao-pénzekből mindenre telik. Az ugyan eredetileg az utánpótlást szolgálná, de ez itt már senkit sem érdekel, sem a fociban, sem a kézilabdában, sem a kosárlabdában. Ha nyer a csapat, akkor minden rendben van, hogy nem kerülnek be a fiatalok, nem játszhatnak, senkit sem izgat, legfeljebb majd a válogatottban csupa cserepados játszik. Viszont ez már a szövetségek baja. A sok pénz sok bajt tud okozni, s ez a magyar sportban jól látható. A magyar foci például cseppet sem lett jobb, mióta dől a pénz, épülnek a stadionok, viszont szerb, horvát, német, spanyol játékosok idejönnek levezetni, mert ennyit sehol sem keresnek. Nagy pénz, kis foci. Puskás Öcsi nem így gondolta, de ő már múzeumban van.

Ez a nagy dőzsi persze átmeneti állapot, addig tart, míg Orbánnak hívják a miniszterelnököt. Ha más kerül hatalomra, két perc alatt elzárják majd a csapokat, hiszen fölöttébb visszatetsző, hogy amikor az egészségügyben és az oktatásban hatalmas a spórolás, az NB III-as focisták havi nettó 300 ezret visznek haza. S akkor majd hazamennek a légiósok és az elfelejtett utánpótlás nagyon fog majd hiányozni, a drágán felépített stadionok fenntartása pedig lehetetlen helyzetbe hozza az egyesületeket. Erre most senki sem gondol, de hát hogy szól a magyar nóta? Egyszer élünk.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ