RSS Feed

Spórolós németek

Mogyorósi Géza - 2018. 05. 04. 8:00:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Spórolós németek

Kamatmentes időkben izgalmas vállalkozás a takarékosság és vagyongyarapítás témájában kiállítást rendezni. Erre vállalkozott a tavasszal Berlinben a Német Történeti Múzeum - a szörnyen feltúrt Unter den Lindenen. Nekem tetszett az új tárlat.

Kőhajításnyira Angela Merkel otthonától friss, érdekes időszaki kiállítás csábítja a polgárokat a Deutsches Historisches Museum-ba. A picit faramuci cím senkit se riasszon el, mert a „Takarékosság – egy német erény története” („Sparen - Geschichte einer deutschen Tugend“) megéri a pénzét: nyolc euró a beugró, 18 év alatt pedig ingyenes.

A hozzám hasonlóan a numizmatikára - nem keverendő össze a ruhatakarékos nudizmussal! - fogékony múzemlátogatók gyönyörű, sok évszázados, részben nemesfém érmékben éppúgy gyönyörködhetnek, mint pazar papír bankókban, péncélszekrényekben, kisebb-nagyobb kasszagépekben, ravasz zárszerkezetekben, lakatokban, kulcsokban. Hosszú út vezetett el a földbe elásott, padláson elrejtett kincsektől a 21. századi hitelkártya használatig. Megtudjuk, hogy a rossz időkre „bespejzolt” tartós élelmiszerektől, italoktól kezdve mennyi mindennel takarékoskodott a nép. A 19. századi ipariforradalom a rendszeres bérkifizetés révén lehetővé tette, hogy az alsóbb társadalmi rétegek is félretehessenek némi pénzt. Azt persze anno aligha sejthették {az 1871-ben létrejött Német Császárságban} az emberek, hogy napjainkra – az USA és a Kínai Népköztársaság mögött – az NSZK büszkélkedhet a legtöbb olyan polgárral, kinek vagyona meghaladja az 50 millió dollárt. A Frankfurter Allgemeine Zeitungban (FAZ) azt olvasom, hogy már bő hét ezer ilyen szuper tehetős nő és férfi él az EU legnépesebb tagállamában, ahol 2 millióra becsülik a milliomosok számát.

Az érme másik oldala, hogy - a cseppet sem gazdag, takarékos kancellárnő! - Angela Merkel birodalmában közel öt millió ember nem táplálkozik „normálisan”, napi rendszerességgel és a gyermekek mintegy 20 százaléka él szegénységben, illetve attól fenyegetve - jobbára csonka - családban. A zsinórban negyedszer megválasztott berlini kormányfő is gyakori látogatója a lakásától pár száz méterre fekvő Német Történeti Múzeumnak. S biztosra veszem, hogy időt szakít majd, hogy megnézze az augusztus végén záródó érdekfeszítő aktuális tárlatot ("Saving – History of a German Virtue" ). 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ