RSS Feed

Hogyan veszítjük el az arcunkat?

Dalia László - 2018. 04. 30. 8:00:21 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hogyan veszítjük el az arcunkat?

A magyar diplomácia nagyon rögös úton jár, egyre többször egyedül marad, s miközben él a vétó jogával és az Európai Unió országaival szembe megy, a magány egyre elviselhetetlenebb lesz. A posztján megerősített Szijjártó külügyminiszter elnyűhetetlennek látszik, de a stresszt ő sem fogja örökké bírni. Márpedig a támadások hamarosan minden irányból érkeznek majd.

Miközben a hetedik cikkely árnya már egy ideje Magyarország felett lebeg, a kormány úgy viselkedik, mintha nem gyűlnének az érvek és jelentések ellenünk, s újabb és újabb frontokat nyit. Ez egy öngyilkos taktika, Orbán kartácstűzbe küldi embereit, majd egyet visszalép, ha már nem maradnak talpon. A visszavonulásnak ugyanis nincs alternatívája, az Európai Unióból való kilépéshez még a vezénylő tábornok sem szerezne többséget. Ám most már az a kérdés, hogy hagyott-e teret a hátrálásra. 

Az Ukrajna elleni karantént, amely a Kárpátalján élő magyarokat is sújtó nyelvtörvény miatt született, még a magyar ellenzék sem kárhoztathatja. Viszont Ukrajnát az Európai Unió és a NATO is szeretné kapun belül tudni, hiszen ez a szegény ország Oroszország ellen lehet egy bástya. Ez viszont rontja a mi esélyeinket, s a többi ország nem is kíván ezügyben lépni, arra várnak, hogy a magyar és az ukrán kormány valamiféle egyezségre jut. Ám az ukránok nem nagyon akarnak engedni, mert akkor az orosz kisebbségnek is kedveznének, ez pedig nagyon nincs kedvükre. Nem véletlen, hogy újabban ezt a kártyát is kijátszottak, vagyis azzal vádolják Magyarországot, hogy az oroszok érdekeit képviselik. S bizony Orbán orosz-barát politikája ehhez ad némi hátországot. Eddig sikerrel akadályozta meg a magyar diplomácia Ukrajna és a NATO közvetlen tárgyalását, ám örökké nem tarthat ez a huzavona. S a magyar diplomácia, Szijjártóval az élen most újabb vétóval tüntet, nem írt alá egy egyezményt (EU-Afrika nyilatkozat), amely az afrikai országok támogatását szolgálja. Igaz ugyan, hogy a 30 ország aláírása elegendő, tehát nélkülünk is működik az egyezmény, viszont a magyar nagykövetet rendesen betámadták. És ne legyen kétségünk, ez a húzás rendesen meggyengíti a poziciónkat az Ukrajnával való csatározásban, s ennek majd a Kárpátaljai magyarok látják a kárát.

A Brüsszellel való csatározás is újabb fejezethez érkezett. Judith Sargentini jelentése, amelyben többek között azt állítja, hogy "Magyarországon fennáll az EU értékek súlyos megsértésének veszélye" nehezen támadható, de persze a kormány megpróbálhatja az utolsó betűig felboncolni. Viszont Szijjártó külügyminiszter nekirontott Sargentininek és „Minősített hazugságok gyűjteményének” nevezte a Magyarországról szóló különjelentés tervezetét. Azzal próbált érvelni, hogy a képviselők semmibe veszik a magyar emberek akaratát. Nos, ezt aztán könnyű cáfolni, hiszen az április 8-i választás nem az európai uniós alapértékekről szólt, s nem a kilépésünkről, mert hát a hetes cikkely csak az első lépcső afelé, bár kétségtelen jó úton vagyunk. Szijjártó produkcióján egyébként még a néppárti politikusok is kiakadtak, egyetlen lengyel képviselő kivételével. Az Európai Parlament Állampolgári Jogi és Igazságügyi Bizottságának elnöke,  Claude Moraes pedig figyelmeztette Szijjártót, hogy őrizze meg a méltóságát. Hát, itt tartunk most. Lassan, de biztosan kiutálnak bennünket Európából.Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ