RSS Feed

Szoborsors

Mogyorósi Géza - 2018. 04. 28. 8:00:01 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szoborsors

Miközben e hetekben egy nyugatnémet városban új - kínai ajándék - Karl Marx szobrot állítanak fel, addig Vlagyimir Iljics Leninre rossz idők járnak Európában. Fotozzák is bőszen a turisták a berlini Deutsches Historisches Museum Unter den Linden-i szárnyában kiállított gigantikus (3,20 m) szovjet vezért.

Mielőtt rátérnék arra, hogy a német-luxemburgi határnál hamarosan közszemlére teszik - a Tierben 200 esztendeje született, s ott 17 évet élt - Marx Karesz új szobrát,  Wu Weishan alkotását, felidézek egy régi emléket. Midőn a Kádár-korszakban Pestről {a még fallal-szögesdróttal körülkerített} West-Berlinbe költöztem, első munkahelyem a Karl-Marx-Strasse-n volt. No – gondoltam – csöbörből vödörbe kerültem! Ráadásul ne egy eldugott mellékutcára gondoljon a kedves Olvasó, hanem egy nagy forgalmú, 3 kilométer hosszú útra az amerikai szektorban. Kedvenc (fél) városommal és a német nyelvvel, gondolkodással, históriával megismerkedve aztán rájöttem, hogy míg a véres 20. század első felének történelmi személyiségeit jobbára restellik az emberek, a (cseppet sem békés!) 19. század filozófusaira, politikusaira, kancellárjaira, császáraira már-már nosztalgiával kacsingatnak vissza. Szóval az immáron török-negyednek becézett berlini kerület főutcája ma is - 1947 óta - a rajna-vidéki Karl Marx nevét viseli. A keletnémet elvtársak 1961-es (be)falazós akciója sem sztornózta a 65 évet élt K.M-et, aki persze anno főleg a szocialista tábor „sztárja” volt. De ez már egy szakállas történet!

Suhanjunk át a jelen időbe, midőn repülőgéppel márciusban megérkezett az ázsiai kommunista (?) birodalomból Németországba a Kínai Népköztársaság speciális ajándéka. Szellemesen, 5 és félméteres az új Marx monumentum. Utalva a Trierben, 1818. május 5-én világrajött férfi születési dátumára (5.5.). Aznap fogják felállítani a 2,3 tonnás bronz „meglepit”. Nem kevesen sejtjük, hogy a gigantikus alkotás egyrészt újabb turisztikai látványosságot jelent majd a 110 ezer lakosú, romantikus városkában. Másrészt a bekamerázás sem mentheti meg a „kommunizmus atyját” attól, hogy „kísértetek járják be” Triert: például festék bombákkal! Mert azért Angela Merkel jóléti államában – megismerve a hajdani DDR rezsim rémtetteit – Marx elvtársra már sokan nem úgy emlékeznek, mint egy bohém, ápolatlan, Londonban eltemetett értelmiségire. Bár lehet, hogy anno a '68-as „Che Guevara nagypapa”, valóban jót akart (inni, dohányozni, etyepetyélni, filozófálni!) a nemzetközi proletáriátus számára, s csupán rosszul sült el a kísérlet.

Zárszó: Kőhajításnyira a luxemburgi határtól tehát új Marx szobor lesz látható májustól. Déli szomszédainknál pedig - miként megénekeltem már - a szerb fővárosban áprilisban pár nap után lebontottak egy frissen felállított Gagarin emlékművet. Karcsi jött, Jurij repült! Szoborsors!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ