RSS Feed

Barbarizmusok

Csontos Tibor - 2018. 05. 08. 8:59:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Barbarizmusok

Lehet, jobban festene a barbárságról elmélkedni, de hát annyiféle izmus izmosodik mostanság, hogy létjogosultsága lehetne a barbarizmus kifejezésnek is. Mert mi másnak lehetne tekinteni azt, hogy egy férfi a lakása ablakából kidobta tévéjét a forgalmas utcára, iskolából hazafelé tartó tizenhat éves lányra légpuskából lőttek rá, és sötétedés után savas anyaggal teli folyadékot dobtak a járókelők közé? Félelmet keltő történések a minapi eseménykrónikákból. Mi pedig gyanútlanul azt hisszük, mindez nem történhet meg. Pedig dehogynem.

A nagyméretű tévékészülék utcán landolásának háttere és indoka máig ismeretlen, a történet utóélete pedig zavaros. Még mindig nem sikerült megnyugtatóan tisztázni, mi történt valójában, ami annál inkább elgondolkoztató, mert miként a híradásokból kiderült, hogy a dobálós kedvű negyven éves férfi  már korábban is kiszórta mindazt az ablakon át az utcára, amiről úgy vélte, arra való, hogy az ablakon át kiszórja az utcára. Szerencsére eleddig nem történt baj mindebből, de hát nem lehet mindig mindent a szerencsére bízni. A tévé nyilván nem azért került e veszélyes lomtalanítás sorsára, mert a tulajdonosának nem tetszett valamelyik műsor. 

Sokkal inkább arról van szó, amit a szomszédai a rendőröknek is elmondtak:  az emberük minden bizonnyal pszichés gondokkal küzd. Mégsem történt semmi. Persze, ha az a bizonyos tévékészülék vagy egy szárnyakat kapott nikkel szamovár kirepül az ablakon és tudjuk, hogy kit hogyan talál meg, vagyis tragédia történik, már ismernénk az elkövetőt és az ügy kivizsgálása sem váratna magára. 

Miként szokás mondani, hajszálon múlt, hogy senkit nem csapott agyon a repülő tévékészülék, szerencsére nem mondhattuk, hogy valaki rosszkor volt rossz helyen - nem szeretem ezt a magyarázatot, vonatkozzék bárkire és bármilyen helyzetre is -  de a székesfehérvári lövöldözésben megsérült diáklány is centimétereknek köszönhette, hogy nem vakult meg, midőn az egyik buszmegállóban lövedék csapódott az arcába. A rendőrségi feljelentéskor derült ki, hogy nem ő volt az egyetlen, akit aznap meglőttek. Egy férfit például nem sokkal a diáklánnyal történtek előtt lőtt combon feltehetően ugyanaz a légpuskás őrült. Azok sem jártak jobban, akikre a budapesti Kazinczy utca egyik házának valamelyik emeleti ablakából sötétedés után savas anyaggal teli folyadékot dobtak. Az eset nyomán több embert kellett kórházba szállítani égési sérülések miatt: az erősen savas, maró hatású folyadék négy járókelő lábára fröccsent. Belegondolni sem merek, hogy mi van, ha az arcukat éri ez a veszélyes folyadék. 

Kivédhetetlen helyzetek, elkerülhetetlen pillanatok. Mert miként védekezhetett volna az az idős néni, akit minden előzmény nélkül egy villamosmegállóban taszítottak úgy az érkező szerelvény elé, hogy a jármű keresztülment a testén? Vagy az a másik idős ember, akit ugyancsak egy villamosmegállóból löktek az autók közé? Lehet-e ezek után félelem nélkül, gyanakvóan, mások viselkedését méregetve közlekedni, sétálni, egyszerűen létezni? Nem lehet, de mégis túltesszük magunkat az ilyesfajta híradások keltette érzelmeinken. Nem is tehetünk mást. E z e k ott vannak köztünk. 

Fotó: index.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ