RSS Feed

Kézenfogva Ballagás

Csontos Tibor - 2018. 04. 29. 18:27:44 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kézenfogva Ballagás

Már tavaly is feltűnést keltett végzős középiskolások Kézenfogva Ballagunk címkéjű, rendkívüli rokonszenves kezdeményezése: arra kérték családtagjaikat, rokonaikat, barátaikat, hogy a ballagásra szánt virágok árának egy részét fordítsák inkább maradandó, jótékony célra és segítsék közösen a fogyatékos fiatalokat. Úgy tűnik fel, hogy az akkori harmadikosokra is hatással volt az ötlet, mert az idén, ballagóként már ők kérik ugyanezt.

A középiskolások az elmúlt időszakban mintha újra hallattak volna magukról, megszólalnak közéleti kérdésekben, kiderült, hogy lehet és van is véleményük mindarról, ami körülöttük történik. Igaz, ennek a magára találásnak nem mindenki örül, egynémely körökben jobb" szeretnék, ha az alattvaló mentalitást érzékelnék inkább a nemzedékben. Ez a Kézenfogva Ballagunk kezdeményezés is felelősen gondolkodó diákokról vall. Tudjuk, hogy a ballagás nagyon sok családnak nem kis anyagi megterhelés, majdhogynem a karácsonyi vásárlási őrület jelei észlelhetők a május eleji szezonban, már ami a ballagási ajándékok beszerzését illeti. 

Egyelőre még ott tartunk, hogy évente mintegy hetvenezer középiskolás készülhet ballagásra, az alkalmat alaposan letarolják a virágárusok, de jól fogynak a lufik, a kisebb-nagyobb plüsscuccok, már ami a gyorsan romló esetleg megunásra váró ajándékokat illeti.Mindez ugye, tekintettel arra is, hogy ilyenkor a virágárak a felhőket nyaldossák, nem kevés pénz. És itt bukkant fel a jelek szerint az esélyegyenlőségre, a szolidaritásra is érzékeny ballagók felelősségérzete, akik az idén is azzal fordulnak az őket köszöntőkhöz, hogy a nekik szánt csokrok esetleg legyenek kisebbek, olcsóbbak, néhány szállal kevesebbek. 

"A meg nem vásárolt virágok árával inkább támogassák a Kézenfogva Alapítványon keresztül azokat a fogyatékos fiatalokat, akiknek továbbtanulásához, vagy nyílt munkaerő piacon való elhelyezkedéshez különleges/egyedi képzésre van szükségük" - szól a felhívás, melynek érthetően lelkes támogatója a Kézenfogva Alapítvány is, amely már huszonöt éve éve dolgozik a fogyatékos emberek és családjaik életének élhetőbbé tételéért. Szeretnék, ha a megváltozott munkaképességű, fogyatékos fiatalokat képzésekkel és egyéb felkészítő programmal segíthetnék munkához jutni és így hozzájárulni az önálló életkezdéshez. MIként az Alapítvány tájékoztatójában olvasható, a továbbtanulás vagy éppen a munkakeresés egy egészséges fiatalnak is kihívás, a fogyatékos fiatalok számára viszont egy mérhetetlenül nehéz küldetés, tízből nyolcuknak nem is jut ma munka Magyarországon. 

Nos, nekik segíthetnek a ballagó diákok, a szülők, mindazok, akik már a ballagási csokor megrendelésén töprengnek.  A http://www.kezenfogvaballagunk.hu/ oldalon egyébként szerepelnek a kezdeményezéshez már csatlakozott középiskolák és diákok is. Az oldalon bárki adományozhat és ezzel támogathatja a fogyatékos fiatalokat néhány szál virág árával. Mindez kétségtelenül segít átértelmezni a ballagási ajándék fogalmát és megteremti, felerősíti a felelősségvállalást, a segíteni akarást.Trendi dolog lett csatlakozni a kampányhoz, tavaly közel egymillió forint jött össze. Ebből az összegből az alapítvány két munkára felkészítő tréninget szervezett a fogyatékkal élő fiataloknak. Idén a kezdeményezés honlapja szerint már több mint 600 ezer forint gyűlt össze, pedig még van egy hét a ballagásig.

 

.


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ