RSS Feed

A tömeg és a rend

Regös István - 2018. 04. 26. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A tömeg és a rend

Mindenekelőtt sem rokona, sem boldog őse és regőse sem vagyok a magyar rendőrségnek. Nincs rendőr rokonom, még csak kéretlen prókátora sem vagyok a testületnek. Egyszerűen olyan dolgokat tapasztaltam, melyekről úgy gondolom, legalább gondolatébresztőként meg kell írnom. Mint tudjuk, az elmúlt hetekben mindenféle okokból, többszázezer ember vonult végig Budapest utcáin, sokszor még vidéken is.

Csak idézzük fel a sokaságot március 15-én, a békemenet idején, a kormányellenes tüntetéseket az előző és a mostani szombaton. Mindenféle televízió híradását megnéztem, azt is, amelyik százötvenezerre becsülte a békemenetet és néhány ezerre a kormányellenes tüntetéseket, de azokat a tévés beszámolókat is, amelyek ennek az ellenkezőjéről szóltak. Úgy gondolom, lényegtelenek ezek a számok. Egy biztos, semelyik irányba nem kell elköteleződni ahhoz, hogy megállapítsuk, nagyon sok ember volt az utcákon. Különbözőek és különböző okokból. Ahol ennyi ember összegyűlik, ott mindig fennáll a veszély, hogy rendőri beavatkozást igénylő rendbontásba torkollanak az események. Ahogy a közvélemény hangadóit ismerem, valószínűleg kígyót-békát kiabálnak majd rám, hogy jövök én ahhoz, hogy elismeréssel szóljak a rendőrségi tevékenységekről. A válaszom egyszerű. Szóvá kell tenni mindent, ami gond, ami igazságtalan, ami torz, de ne szégyelljük, ha olykor jót látunk, azt legalább megörökítsük!


A rendőrszakma szerteágazó és nagyon bonyolult

A fentiekre vonatkozóan kijelenthetjük, hogy egy-két egyéni zűrözőn túl valamennyi tömegmegmozdulás békésen végződött, mert békésen kezdődött és folytatódott. Aki azt hiszi, hogy mindezt nem előzte meg hatalmas szervezés és logisztikai felkészülés, és hogy komoly kiképzésen átesett rendőrségre is szükség volt, az téved. Biztos vagyok abban, hogy óriásit változott a rendőrség személyi állománya. Ha valamelyik útlezárás miatt bosszankodó sofőr elégedetlenkedett, hogy nem mehet tovább, vissza kell fordulnia, szinte valamennyi rendőr higgadtan elmagyarázta, merre talál szabad utat, és kérte, hogy ne bosszankodjon, ilyen az élet. Ami meghökkentett és jó ötletnek tartom, nagy számban vezényeltek rendőrhölgyeket az első sorokba. Ez már önmagában is csökkentette az esetleges agresszív hajlamokat. Egy-két mocskos szájú, neveletlen fráteren kívül mindenki tisztelettudóan viselkedett a rendőrökkel, akiktől ugyanezt kapták vissza. Nem volt ordibálás, rendőrellenesség, nem volt „Rendőrállam!” kiabálás, mert a kirendelt egységek valóban fenntartották a rendet, illetve háttérbe húzódva biztosították a tüntetők szabadságjogának gyakorlását.


A rend és szigor nincsenek ellentmondásban

Meg merem kockáztatni, hogy a magyar rendőrség jelesre vizsgázott az elmúlt hetekben, hónapokban, mert én például, és ismerőseim ezt megerősítették, semmilyen különbséget nem láttam a rendőri munkában, akár a kormány mellett, akár a kormány ellen zajló tüntetéseket biztosították. Úgy gondolom, ezt a tömeg mindkét oldalról megérezte, hiszen a rendőrségnek nem is lehet más a dolga. Nem is tehetne másként, ha demokratikusan akar eljárni. A rendőrség új tagjai elképesztően sokat tanultak. Emlékszem még az első tüntetésekre, amikor épp a rendőri „szigor” váltott ki a közönségből agressziót. Sokat gondolkoztam, vajon mit érezhet az a huszonéves rendőr vagy rendőrnő, akinek az orra előtt kalimpálnak, obszcén szöveget ordibálnak a fülébe, szidják az anyját, az arcába fújják a füstöt. Milyen fegyelmezettnek kell lenniük ahhoz, hogy ezt bírják, elviseljék, és ne vetemedjenek meggondolatlan válaszlépésekre? Mint tudjuk, a száraz rőzsének elég egy gyufaláng, hogy hatalmas tűz keletkezzék. Ugyanez van a tömegrendezvényeken is. Az egyik tüntetésen nem tudtam eljutni A pontból B pontba és fogalmam sem volt, merre tudok kerülni, hogy elérjem a célom. Letekertem az ablakomat és megkérdeztem a rendőrtől, mégis hogyan jutok haza? Mosolyogva megkérdezte a címet, hogy mégis tudja, hová akarok menni, aztán, mint egy GPS, tökéletes útirányt talált nekem. Na, úgy gondolom, éppen ilyen egy londoni „bobby”, vagy egy mosolygós, jókedvű francia közlekedési rendőr. (A bűnügyesekről most ne beszéljünk.) 


Rendőrség is marad, tüntetők is lesznek

Szóval, jó lenne, ha ez így maradna! Gondolom, a rendőrség felsővezetői egy-egy nagy tömegmegmozdulás után centiről-centire ellenőrzik és elemzik a történéseket. Megvizsgálják, mit csináltak rosszul és esetleg mit lehet még jobban csinálni. Mert meg kell szokni, hogy egy szabad társadalomban a polgárok sokféleképpen próbálják érvényesíteni véleményüket, többnyire elégedetlenségüket. Ismerjük el, hogy a regnáló kormány mellett igen kevés országban tüntetnek vagy vonulnak. Egy azonban biztos, az utóbbi hónapoktól kicsit másként nézek az utcán posztoló rendőrökre, a közlekedésiekre is, és azokra, akik fegyelmezetten és barátságosan pontosan azt biztosítják, hogy véleményük érvényesítéséhez legyen joguk a polgároknak. 


Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ