RSS Feed

Van már röfije?

Csontos Tibor - 2018. 05. 02. 8:48:23 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Van már röfije?

Ha még nincs, lehetne. Olyannyira, hogy otthonról, a fotelben ülve, a laptopján követheti figyelemmel, miként fejlődik, mit eszik, mekkora a malaca óljának a hőmérséklete, páratartalma,s ha úgy ítéli meg, több mozgásra van szüksége - mármint a saját tulajdonú röfijének -, kérheti, hogy sétáltassák meg kicsit a legelőn és a levegőn. Mindezt a szatmári kistelepülésen, Cégénydányádon találták ki, melynek polgármesteréről, Kelemen Róbertről úgy tartják, maga a két lábon járó kreativitás és energiabomba.

Cégénydányádon jártunk a minap riportúton, mely szatmári, határ menti település Kelemen Róbertnek, az alig több, mint hétszáz lelket számláló falu első emberének köszönhetően , úgymond, felkerült végre Magyarország térképére. A Legyen malacod! országos hírnévnek örvendő ötletük számunkra is csalinak bizonyult ahhoz, hogy bekukkantsunk a cégénydányádi kulisszák mögé, remélve, hogy kiderülhet a település sikersztorijának titka. Merthogy ez a röfis prodzsekt nagyon bejött: több mint harmincan jelentkeztek már szerte a honból, hogy fizetős, távirányítással bíbelődő malactulajdonosok legyenek, amivel nyolc helyinek adtak munkát. A Legyen malacod! voltaképpen bérhizlalás, melynek végén a röfigazda kisebb-nagyobb társaságával elmehet Cégénydányádra, ahol hamisítatlan disznóölést szerveznek neki és kedvére viheti akár feldolgozva is a hamisítatlan röfihamikat az otthoni hűtőjébe, fagyasztóládájába. 

De hát büszkélkedhet a település a már brandnek számító lett Adj' isten Szatmárban! fesztivállal, Pajtaszínházzal, híres kézműves termékük a házi szilvalekvárral töltött Pulya csoki és a füstölt, pirított császárszalonnával töltött Koca csoki. Nem tudnak annyit gyártani, hogy el ne fogyjon. Nem kívánok persze cégénydányádi program- és termékprospektussal szolgálni, csupán jelezni, hogy sok mindenbe életet lehet lehelni, sokféle érték teremthető, ha van kreativitás, ötletgazdagság, tenni akarás. Mindehhez persze kellett egy olyan vezető is, mint amilyen Kelemen Róbert, aki nem tartja magát minta polgármesternek, azt mondja, egyszerűen hisz abban, amit csinál. A falu, a közösség vezetését szolgálatnak tartja, amelybe mindenféle értelemeben többet tesz, mint amennyit kivesz belőle. A képviselő testület tagjai vele együtt tiszteletdíjasok, s valamennyiükre jellemzi, hogy mindent visszajuttatnak a településnek. Lehet rácsodálkozni. 

Az sem lehetett mindennapi, amikor a 2010-ben Kelemen Róbertet megválasztották polgármesternek, felkereste a helyieket és megkérdezte, mit szeretnének. Kiderült számára, hogy nem kacsalábon forgó palotát kell építeni, hanem mindazt meg kellene valósítani, amit az emberek szeretnének. Az idősek például elmondták, hogy szeretnék, ha újra lenne egy igazi, jó falujuk. Majd készített egy tizenhárom pontos szerződést a tervekről, s azt kérte a helyiektől, aki vele együtt szeretné ezek megvalósítását elérni, írja alá. A falu kétharmada aláírta. Szerepelt benne, hogy megszabadulnak az adósságaiktól, hogy a falut a 21. század településévé teszik, megbecsülik az időseinket, odafigyelnek a felnövekvő nemzedékre és így tovább. Kelemen Róbert minden hónapban kiállt a falu elé és elmondta, hol tartanak az elképzelések megvalósításában. Két év alatt elérték, amit eredetileg négy évre terveztek a foglalkoztatásban, a kulturális fejlődésben.

A Pulya csoki és a Koca csoki nem szerepelt a társadalmi szerződésben. Pedig mindkettő nagyon finom. Tényleg, van már röfije? Fotó: webvidek.ro
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ