RSS Feed

A kiképzett űrhajós

Csontos Tibor - 2018. 04. 24. 8:00:27 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A kiképzett űrhajós

Hétfőn érkezett a hír, hogy életének 69.évében elhunyt Magyari Béla mérnök ezredes, a Szojuz-36 űrhajó tartalékszemélyzetének tagja. Élete végéig a "kiképzett űrhajós" címet viselte, rendre úgy hangzott el ez a neve után, mintha foglalkozás lenne. Magyari Béla kiképzett űrhajós. Így emlegették, így szerepelt a sajtóban, hiszen végül is nem ő, hanem Farkas Bertalan indulhatott el a világűrbe a Szojuz 36 fedélzetén.

Magyari Béla volt az örök második, a prímet Farkas Bertalan vitte el. Mindketten a legjobb eredménnyel zárták a csillagvárosi kiképzési időszakot, már másfél évvel az űrrepülés előtt - a szovjetek Farkas Bertalan mellett döntöttek, ő készülhetett arra, hogy 1980. május 26-ától elmondhassa magáról: ő az első magyar űrhajós. Magyari Béla mindvégig tartalék volt, de végül is a földi irányítóközpontból kísérhette végig a Szojuz 36 útját, sovány vigaszként onnan közvetíthette a történéseket a Magyar Televíziónak, a leghitelesebb szakkommentátorként. Hat év múlva úgy festett, hogy a második magyar űrhajós lehet, de megint csak lemaradt a világűrről, így élete végéig kiképzett űrhajósként emlegették. Varga Attila a minap riportkötetben is megjelent, Magyari Béláról szóló riportjából tudjuk, hogy a szovjet űrügynökség ekkor már tízmillió dollárt kért volna az űrutazáséért, de ezt a magyar állam nem vállalta. 

Persze, nem szerepelt olyan sokat a nyilvánosság előtt, mint Farkas Bertalan, olykor azonban mégis eszébe jutott az újságíróknak, hogy arról is meséltessék, miként lett ő az örök második. Soha nem tudtuk meg - mondhatnánk, mintha ez valamiféle titok lett volna. Az bizonyos, hogy ezt a kérdést mindig feltették mindkettőjüknek. Mindemellett a fotóriporterek szinte soha nem mulasztották el lefényképezni Magyarit azzal a festménnyel, amelyet Agárdi Gábor készített róla még a hőskorban a vadászrepülő alezredesről. A színművész a Farkas Bertalan májusi űrutazását követő nyáron hívta meg Fótra a műtermébe, hogy szívesen megfestené. Lehet, hogy vigasztaló ajándéknak szánta a képet.

Mert úgy tűnt, Magyari Béla évtizedekig nem tudott mit kezdeni a helyzettel, a "csak" kiképzett űrhajós címkével, azzal, hogy nem neki jutott osztályrészül a nyolcnapos űrutazás. Nem tudjuk, jelentett-e számára kárpótlást, hogy őrnaggyá léptették elő, hogy megkapta a Magyar Népköztársaság Úrhajósa, valamint a babérkoszorúval ékesített zászlórend kitüntetéseket. Hogy Farkas Bertalannal együtt végigturnézhatta az országot, téeszek és gyárak klubjaiban, pártbizottságokon tartottak élménybeszámolókat.

Idővel azonban nem találta a helyét, egészségét kikezdte az életmódja, házassága is felbomlott. Megkeseredett embernek tűnt, a rendszerváltás évében pedig, miként fogalmazott "kikerültünk a társadalom elismerésnek örvendő tagjai közül".1990-től már nem hívták tudományos konferenciákra sem, hogy az űrhajózásról, a felkészülésről beszéljen. Különböző állásokat töltött be, a Katonai Felderítő Hivatalban is dolgozott, de elküldték, mert Moszkvában végzett. 2001-ben nyugdíjba küldték. Ötvenegy éves volt ekkor. Díszbuzogányt kapott ajándékba.Két év múlva a Magyar Űrkutatási Irodához került, onnan küldték el másodszor nyugdíjba. Kiképzett űrhajósként nem futhatta be azt a pályát, ami kijárt volna neki. Hosszan tartó betegsége kialakulásához sok minden hozzájárulhatott. Kevesen tudják, hogy a kétszeres nyugdíjas kiképzett űrhajós biztosítási és illatszerügynökként is igyekezett boldogulni.

Fotó: spacefact.de
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ