RSS Feed

Gagarin

Mogyorósi Géza - 2018. 04. 19. 8:00:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Gagarin

Miközben e hetekben Németországban - kínai ajándék - Marx Károly szobrot állítanak fel, addig Belgrádban pár nap után elszállítottak egy friss Jurij Gagarint - abszúrd módon, fantasztikusan? - ábrázoló új alkotást! Röhej, hogy a kozmosz hősét szerb teherautó palotáján furikáztatják. Talán éppen 108 percig!

Szomorúan olvasom a nemzetközi sajtóban, hogy csupán néhány napig állhatott (a félévszázada elhunyt) Gagarin mellszobra a szerb fővárosban. Állítólag déli szomszédainknál annyi bírálatot kapott a sisakos mű, hogy  rapid el is távolították a nevét viselő utcából az alkotást. Mitagadás a világűr meghódítójának kicsi szobra hatalmas talapzaton állt, ami furcsává és tréfássá tette a szovjet hőst. Aki - nem mellesleg! - éppen születésem után két hónappal, 1961 tavaszán öltött magára szkafandert. Jaj, hogy én mennyi rakétát rajzoltam később a Szemere utcai óvodában, iskolában! Drága dadáim és a tanítónénim már csillagokat láttak... Nos Jurij Alekszejevics Gagarin (1934-1968) nálam azóta is sztár. Remek teljesítmény, hogy 57 esztendeje földkörüli utat tett a Vosztok-1 űrhajó kabinjában. S hallom 2018-ban még mindig nagy népszerűségnek örvend Oroszországban, sőt a CCCP utódállamaiban is. 

A bajkonuri hős minden szempontból magasra jutott, ám fiatalon hunyt el. Csibészesen mosolygó legény volt az öntőmunkásból lett bátor pilóta, Jurij. Mielőtt 1961. április 12-én elindult űrhajójával a történelmi, kozmikus útra műszaki és repülős tanulmányokat folytatott. 1960-ban derült ki, hogy ott lesz aközött a húsz srác között, akiket felkészítenek az űrhajózásra. A hruscsovi Szovjetuniónak komoly presztizs érdeke fűződött ahhoz, hogy megelőzzék az USA-t a kozmonauták viadalában. Gagarin első emberként repülhette körül a glóbuszt. Histórikus, 108 perces útjában egyesek még napjainkban is kételkednek. A hidegháborúban azonban aligha engedték volna az amerikaiak, hogy az oroszok blöfföljenek. (Megjegyzem, Alan Bartlett Shepard a Mercury-program bajnoka csak '61 májusában tett egy sokkal rövidebb kiruccanást , így ő a második földlakó, aki meghódította a világűrt.) Gagarin, a Szovjetunió hőse kitüntetés büszke birtokosának legendáját fokozza, hogy a népszerűség elől az alkoholba menekült – mint annyi rockzenész! Előfordult ez később tengerentúli asztronautákkal is... A fiatal tiszt 1968 tavaszán társával együtt zuhant le egy Mig-15-ös vadászgéppel. A Vosztok-1 híres kapitánya csupán 34 éves volt. Remélem, hogy Belgrádban és másutt ismét szobrot emelnek majd neki!
 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ