RSS Feed

Bolhacirkusz

Regös István - 2018. 04. 18. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bolhacirkusz

Oké, ha bolhacirkusz, hát legyen bolhacirkusz! Szerintem nem mindenki tudja, hogy ez mit is jelent. Utánanéztem az interneten, és találtam egy érdekes adalékot a Pesthy Gábor számítógépéről érkezett anyagban. Valószínűleg Pesthy úr elmélyedt a bolhák és a bolhacirkuszok tanulmányozásában, mert alaposan belemerült ebbe a tudományba.

Szerinte a bolhacirkusz szereplői (a bolhák), miközben cirkuszt játszatnak velük, válogatott kínok között pusztulnak el. Ez az általában nagyon nem kedvelt élőlény már régóta szereplője a vásári mutatványoknak. Kevesen tudják, hogy a bolhacirkusz igazi állatkínzás: a fémhuzallal megkötözött állatok elpusztulásukig vergődnek, hogy bemutathassanak velük néhány egyszerű trükköt. Sőt, közismert, hogy a felvonultatott bolhák nagy része már eleve döglött, az élőket pedig a saját vérükkel eteti a gazdája. Szép, nem?

Bolha nélkül nincs bolhacirkusz

A bolhacirkuszok a 19. században váltak népszerű, vásári mutatványokká. Elsőként az órásmesterek fogták hámba a bolhákat, így akarták szemléltetni, hogy milyen finom műveletekre képes a kezük. A legelső, akinek a nevét feljegyezték, 1578-ban leláncolt egy bolhát, 1742-ben pedig Londonban egy másik órásmester lovak helyett bolhákkal húzatott egy miniatűr hintót. De volt bolhazenekar, voltak bolhaartisták, New York közepén pedig még 1950-ben is működött bolhacirkusz. Korabeli újságok feljegyezték, arra is megtanították a bolhákat, hogy ne nagyon ugráljanak. Ez annyira figyelemreméltó, hogy mi, emberek is tanulhatunk belőle. Mert aki sokat ugrál, lett légyen az akár bolha, beveri a fejét. Ezt még a bolhák sem szeretik. Úgyhogy, jól vigyázzunk a bolhákkal és a bolhacirkuszokkal, mert egy bolha képes elhúzni saját súlyának százhatvanezerszeresét, több mint százötvenszer magasabbra tud ugrani saját méreténél és jobban gyorsul, mint egy űrrepülőgép! Végül, figyelem! A bolhák képesek változtatni az ugrásuk irányát és mindeközben nagy tömegben kemény ellenfelek lehetnek. Így írt a bolhacirkuszokról Pesthy úr, akinek köszönöm a segítségét.


Hol van az úri gesztus?

És ha valaki, például, az egykori békemenet résztvevőit bolhacirkusznak titulálja, én ezt az ő nevükben is kikértem volna. Mert az ott vonuló százezer ember, így vagy úgy, meggyőződésből vagy meggyőzve, kifejezte egyfajta véleményét, amire minden joga megvolt. Végigvonultak az Andrássy úton, elértek a Kossuth térre és aztán békésen hazamentek. Mindeközben kifejezték véleményüket politikai ellenfeleikről Lehet velük egyetérteni vagy vitatkozni. Én azonban úgy gondolom, semmi esetre sem nevezhetők egy bolhacirkusz szereplőinek, vagyis bolháknak. Az elmúlt szombaton megint vagy százezer ember vonult a Kossuth térre, hogy kifejezze véleményét, ami merőben más volt, mint a békemeneté. Ugyancsak a saját meggyőződésük szerinti strófákat skandálták, általában nemigen dicsérték a választáson győztes pártot. Először megtöltötték először az Andrássy utat az Oktogontól a Deák térig, majd az Alkotmány utcán át elérkeztek a Kossuth térre. Néhány renitens embert leszámítva, este tízig, jelentős atrocitás nélkül fejezték ki a jelenlegi hatalommal való szemben állásukat, mert joguk volt rá. Mellesleg, muszáj leírni azt is, a rendőrség abszolút a helyzet magaslatán volt, olyan európai stílusban tette a dolgát, hogy azt tanítani lehetne. Egy politikus azonban, aki korábban ódákat zengett a békemenetről, azt nyilatkozatról, hogy ez a másik százezres „csoportocska” nem más, mint egy szervezett bolhacirkusz. Hát ezért néztem utána, hogy mi is a bolhacirkusz, mert a bolhák ritkán tiltakoznak és ritkán szerveződnek, de ha egyszer felhergelik őket, jobban csípnek mint a darazsak!


Képek: MTI/Balogh Zoltán, origo


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ