RSS Feed

A Hanza-metropolisz varázsa

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2018. 04. 17. 12:18:43 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

      A Hanza-metropolisz varázsa

Noha tavaly nyáron a hamburgi G20-as csúcstalálkozót övező utcai randalírozás, a sok száz sebesült képe járta be a világsajtót, a Szövetségi Köztársaság második legnagyobb városában a látogatót 2018 áprilisában is toleráns, barátságos környezet fogadja. A múlt építészeti emlékei éppúgy felfedezhetők, mint a harmadik évezred modern architektúrája.

Nemzetközi kikötője révén Hamburg már a középkorban az öreg kontinens egyik leggazdagabb és ugyanakkor legnyitottabb szellemiségű települése volt. Napjainkban Európa harmadik legforgalmasabb vízparti forgószínpadával büszkélkedhet az Elba-city. A polgárokat így most januárban egyébként a G20-as nemzetközi csúcs tapasztalatain kívül az is foglalkoztatja, hogy 2024-ben nem lesz nyári olimpia a metropoliszban. Elkészült viszont 2017-ben a meseszép zenei központ.

Már 2013-ban át kellett volna adni a régi-új stílus ötvözéséből született komplexumot. Ám az Elbphilharmonie körül kirobbant költségvetési botrány - minden drágul! - egyre türelmetlenebbé tette az adófizetőket, no meg a muzsikarajongókat. Az Európai Unióban a nem fővárosi rangú nagyvárosok közül 1,8 millió lakosával Hamburg a legnépesebb. Észak-Németország tartományi jogú települése hivatalosan a Hamburg Szabad - és Hanza-város (Freie und Hansestadt Hamburg) nevet viseli. Ezt a szabadságot és a vizekben gazdag régió kereskedelmi-gazdasági központ jellegét lépten-nyomon tapasztalja a vendég. A turizmus komoly bevételi forrása a szocdem irányítású településenek.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ