RSS Feed

Hol tévedt el Vona?

Dalia László - 2018. 04. 13. 8:00:35 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hol tévedt el Vona?

Vona Gábor állta a szavát, miután a Jobbik elvesztette a választást a Fidesszel szemben, ő lemondott az elnökségről, sőt még a mandátumáról is. Hogy ezután mit kezd magával és a pártjával, arról még semmit sem tudni. A legerősebb ellenzéki párt könnyen lejtőre kerülhet, de ez már nem Vona gondja lesz.

A nagy kérdés persze az volna, miből gondolta Vona, hogy a Jobbik egyedül megverheti a kormányzó pártot. Ugyan milyen felmérést olvasott, ami alapján úgy tűnt, hogy vidéken megverheti Orbánékat, mert az nem volt kérdés, hogy a nagyvárosokban gyenge a párt. Vona megújította a pártját, mondhatnók azt is, hogy kipucolta, s több-kevésbé szalonképessé tette és óvakodtak a vezetők cigány- és zsidóellenes szövegeket mondani, bár néha kilógott a lóláb. Ez a két éves cuki-építkezés bizonyította, hogy Vona sokat tanult Orbántól, mint volt polgári körös átlátta, hogyan építkezik egy profi pártvezető, akinek nincsenek elvei, viszont a hatalom megszerzésének minden csízióját jól ismeri. Vona tehát ragyogó szervező, jó vezető, viszont rossz taktikus. A választások előtt csúnyán elszámolta magát, s miután megannyi ellenlábasa van, akik már április 8 előtt fenték a kardot Morvai Krisztinával az élen, nem is nagyon tehetett mást, állta a szavát és visszavonult.

Az alapvetés, hogy egyedül a Jobbik képtelen megverni a Fideszt, s talán soha nem is lesz rá képes. Ám, ha a demokratikus ellenzékkel kötött volna Vona egy laza szövetséget, akkor egyéniben is szerzett volna vidéken jó néhány helyet és akkor is a legerősebb ellenzéki párt marad, csak jóval erősebb. Egyetlen félelem munkálhatott Vonában, amivel Morvaiék, Torockaiék riogatták, hogy nem lehet Karácsonyékkal, Gyurcsányékkal tárgyalni, mert akkor a tagság elpártol, s átmegy a Fideszhez. Ám ezt a  felmérések nem igazolták, a többség hajlandó lett volna átszavazni. A politikában ugyanis nincs soha. Az a kérdés, hogy mi a cél. Ha  a kormánypárt legyőzése, akkor annak van elsőbbsége. Nem, lehet finnyáskodni, ahogy a fanyalgó baloldaliaknak is ajánlotta egy-két tanácsadó - orrokat befogni. Nos, alighanem ez az alaptalan félelem vitte tévútra Vonát, s miután nem merte megkockáztatni, a bukta borítékolva volt.

A Jobbik és az LMP nem akart szövetkezni a többi ellenzéki párttal, mert azok már voltak kormányon, és megbuktak. Ez viszont nem volt túl bölcs döntés, hiszen az MSZP és a DK nélkül túl kevesen vannak, voltak. A Fidesz kétharmadnak tehát ők ágyaztak meg és mindenekelőtt a Jobbik, amely megijedt a saját külső-belső ellenzékétől. Vonának ez a tévedése talán éppen egy ígéretes politikai pálya utolsó felvonása volt,  mielőtt egyáltalán még elkezdődött volna az előadás.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ