RSS Feed

Hazai hősök

Dalia László - 2018. 04. 06. 12:39:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hazai hősök

Varga Attila szerszámkészítő egy raktárban dolgozott, s onnan ostromolta hajdan a debreceni és az országos lapokat.És fel is vették, ám újságíróvá akkor avatta a szakma, amikor Bohumil Hrabalt is levette a lábáról, s erről könyvet írt. Az egy ritka bravúr volt. Most egy hazai hősök című kötettel jelentkezett.

Tekintsünk el attól, hogy aki a Magyar Időknél újságíró, annak kötetét támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma és még szponzor (Béres) is kerül.És nyilván nagy sajtót kap, ha maga Lévai Anikó mutatja be a könyvét a sajtótájékoztatón.Ez járulékos nyereség, de mit sem von le a kötet értékéből, viszont hozzá sem tesz. Varga egyébként kitűnő riporter, ez már akkor kiderült, amikor a nagy cseh mesemondót becserkészte és nemcsak bejutott a vidéki nyaralójába, mert ez a  szomszéd érdeme is, hanem élvezetes beszélgetésbe keveredett a félig-meddig magyar íróval, mert hát Hrabal népszerűsége itthon akkor és azóta is vitathatatlan. 

Hogy most már a Hazai hősökről is megemlékezzek, akik Varga szerint Búvár Kundhoz, Dobó Istvánhoz és Mátyás királyhoz hasonló értékkel bírnak, hát ezen lehetne vitatkozni. Magyari Béla, a megkeseredett űrhajósjelölt vagy éppen a milliárdos focista, Dzsudzsák Balázs anyukája és Beri Ary is szimpatikus emberek, de hogy hősök lennének, nos ehhez egy rendszert kéne visszamenni, ott volt címke a "hétköznapi hősök". 

Ám, ha elhagyjuk az ideológiát vagy ha úgy tetszik, a keretet, akkor jókat olvashatunk. Obádovics professzor, a matek isten, Lendvai, a gördeszkás pap, vagy éppen az apja után a levegőben úszó Axt Elizabeth és persze a Dzsudzsák anyuka szórakoztató portrék és bölcsebbek is leszünk általuk. Az én kedvencem persze a mátészalkai riport, ahol Varga igazi erényei dominálnak, mert egyszerre jár Tony Curtis és a Fekete vonat nyomában. Szóval, ha én lennék a kiadó, riportutakra küldeném a szerzőt, de hogy aztán mennyit tudnék a könyvből eladni a bulvár-világban, ez már egy másik történet.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ