RSS Feed

Elég volt a bankokból!

Harsányi Péter - 2018. 04. 03. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Elég volt a bankokból!

Gondolom, mindenkinek megvan a saját bankos története, sőt, van, akinek több is. Ráadásul a devizahitelesek biztosan órákig tudnák mesélni a sajátjukat. Ezek a történetek egytől egyig arról szólnak, hogy a bankok hogyan verték át őket, hogyan használták ki az ügyfeleket. A bankok úgynevezett termékekkel csábítják az ügyfeleket, amik természetesen sosem voltak valódi termékek.

A devizahiteleknél a bankok sosem látott svájci frankot, vagy japán jent kölcsönöztek az ügyfeleiknek, csupán a forintban átadott hitelek elszámolása történt ezekben a devizanemekben. A devizahitel károsultak ennek az „ügyes” számítási módnak, pontosabban a forint árfolyamesésének lettek a vesztesei. A bankok persze nem! Nekik busás haszon ütötte a markukat, és mint a magyar bírói gyakorlatból látható, mindez törvényesen.

De honnan is indult mindez? Akkoriban, akinek volt egy kis megtakarítása, amikor betette azt a bankba, még lekötésre sem kapott több kamatot, mint évi 4%. Amikor viszont valakinek szüksége volt hitelre, nos, akkor a bankok csak 26-32%-ra adtak hitelt. Tehát a bankok óriási extra hasznot húztak a betétesek pénzén! Törvényesen! (Régen ezt uzsorakamatnak hívták, de hát ugye, régen más világ volt.)
Ugyanakkor, ha valaki svájci frankos, vagy japán jenes hitelt vett fel, akkor érdekes módon ugyanaz a bank már csak 6%-os kamatra adta a hitelt. És itt volt a rafinált csapda! Ki az, aki a nagyobb kamatot és ezzel a magasabb törlesztő részletet választotta volna? Persze, hogy mindenki ezt az úgynevezett deviza alapú hitelt vette fel inkább. Logikus! Csak sajnos arra nem számítottak ezek az emberek, hogy a forint ilyen nagymértékben romlani fog ezekhez a valutákhoz képest. Százezreket vertek így át a bankok és egyik kormány sem mert szembemenni a pénzintézetekkel, egyik kormány sem állt a kisemberek mellé.

Nekem is megvan a magam története, építkeztem és szerettük volna felvenni az úgynevezett szocpolt. El is mentem a hárombetűs bakba megérdeklődni a részleteket(akkoriban csak ott lehetett a szocpolt igényelni), ahol elém tettek egy frissen, személyre szabottan elkészült számítást és én, amikor ezt megláttam, majdnem leestem a székről. Ugyanis akkor még nem született meg az első lányom, így első lépésben hitelként kezelték volna a szocpolt. E szerint a számítás szerint nem ÉN kaptam volna a szocpolt, hanem a BANK. Ugyanis, másfélszer annyit kellett volna fizetnem nekik, mint amennyit az állam adott volna az egy gyerek után nekem. Mondanom sem kell, ilyen feltételekkel inkább nem vettem igénybe a szocpolt.

Második történetem a bankokkal akkor volt, miután eladtam az első házat, egy újabbat akartam építeni. Természetesen nekem is, mint hasonló sorstársaimnak, szintén elfogyott a pénz, hitelt persze nem kaptam. Rokoni, baráti hitelből tudtam csak a házat befejezni.
Amikor családi gondok miatt ezt a házat is el kellet adnom, akkor a kapott vételár természetesen a bankszámlámra került. (Törvény írja elő, hogy nem lehet ekkora összeget készpénzzel fizetni.)
És itt jön az újabb csavar. Az a bank, amelyik addig szóba sem akart állni velem, hirtelen értesített, hogy rendkívül magas hitelösszegre vagyok jogosult.
Most!

Amikor úgyis van pénz a számlámon. Amikor kellett volna, akkor bezzeg nem adtak!
Most, hogy van, most adnának. Furcsa logika!
Nos, részemről most lett elegem a bankokból, és ha nem lennék rákényszerítve, hogy bankszámlára kapjam a fizetésemet, hát nem is állnék szóba egyik bankkal sem. Bankkártya díj, készpénzfelvételi díj, tranzakciós díjak, és jutalékok és még sorolhatnám, hogy hányféle módon sarcolja meg a bank a nehezen megkeresett pénzemet.
Elég volt! Nem kell a hiteletek, nem kell a „szolgáltatásotok”, nem kellenek a nevetséges módon „termékeknek” keresztelt újabb pénzlehúzós trükkötök!
Én befejeztem!
Csak azt tudnám, hogy a szegény devizahiteles károsultak mikor fognak végre igazságot kapni a gazság helyett?!Fotó: Almási Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ