RSS Feed

A gyűlöletről

Regös István - 2018. 03. 29. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A gyűlöletről

A gyűlölet az az érzés, aminek létrejöttéhez még ok sem kell. A gyűlölet nemcsak az emberekben van meg, hanem az állatvilágban is. Valószínűleg nem így hívják az etológusok, de mondjuk, akár egy farkas falkában, akár egy tehéncsordában megvan a hierarchia és valami rend szerint a leggyengébbek a sor végére kerülnek, kizárja őket a közösség és akár a pusztulásukhoz is vezethet.

Mivel az emberiség a törzsfejlődése során sok mindent átvett az állatvilágból, ne csodálkozzunk a mindennapi gyűlölet jelenléte miatt. Sokan szinte imádkoznak, hogy Uram, add meg a nekünk a mindennapi gyűlölethez való jogunkat! Sőt, már nem is kérnek engedélyt, hogy gyűlölhessenek valamit vagy valakit, mert gyűlölet nélkül már élni sem tudnak. Szükségük van valamire vagy valakire, amit, vagy akit saját jogon lehet utálni majd gyűlölni. A gyűlöletnek is vannak fokozatai. Egy enyhe kis rosszallástól az unszimpátián keresztül a szelíd, majd a vad utálaton át a gyűlöletig hosszú a sor és az idő. 

Ne gyűlöletre használd a netet!

Az internet világa aztán végképp hozzásegíti azokat a szegény embereket a gyűlöletük kiéléséhez, akiknek eddig erre nem volt lehetőségük. Márpedig kiélhetik a minden irányban fröcskölő rosszindulatukat, gyűlöletüket, és még a leleplezéstől sem kell félniük, hiszen az internet óvó tetőt von föléjük. Tessék megfigyelni, hol a legtöbb az áskálódás, a gyűlölködés! Milyen népek és országok vezetnek e téren? Nemzetközi kutatások szerint a legkevesebb gyűlölködéssel, lázítással, utálkozással Finnországban lehet találkozni. Pedig Finnországban elég sokáig hideg van, nincs napfény, sőt Lappföldön sokáig tart az egész napos sötétség. Mégis, ENSZ-vizsgálatok szerint a világon a legboldogabb nép a finn. Na most, finn testvéreinkhez viszonyítva mi nagyjából az utolsó harmadban vagyunk. A magát rosszul érző sokaság terén a magyarok kiharcolták helyüket az élmezőnyben. Még csak azt sem lehet mondani, hogy mi vagyunk a legszegényebbek és emiatt lennénk gyűlölködőek. Nem! Ebben nagyon is közrejátszik a politika! Ha véletlenül egy évtizeden keresztül, ami eddig nem nagyon adatott meg, hogy béke és nyugalom legyen a Kárpát-medencében, valamelyik regnáló hatalom egész biztosan odadob egy gyűlöletcsontot, hadd rágjuk.


A gyűlölettől csak kevesebb leszel

Azt mondják, hogy a gyűlölködés a gyenge ember utolsó eszköze, mert így tudja magát valakinek elképzelni. Ha több energiát fordít arra, hogy gyűlöli a szomszédját, a rokonait vagy csak a szemben lévő utca járókelőit, máris értelmet talál saját létezésében. Arra gondol, ha egy nálánál jobb anyagi feltételek között élőre kígyót, békát kiált, sőt az interneten alázhatja is, akkor túlnövi a saját maga által választott ellenségét. Majd annyira megszokja ezt az állapotot, hogy szinte mindent gyűlöl, és csak egy lépésre van attól, hogy saját magát is elkezdje gyűlölni. Mert higgyék el, ez is belefér! Mikor elkezdi érezni, hogy ő a senki, a maradék energiáját arra fordítja, hogy saját magát is alázza. Bármilyen furcsa, olykor sokkal több energiát fordítanak a gyűlölködésre, mint a szeretetre. De szeretném, ha hinnének nekem, a gyűlöletnek szerintem egyetlen ellenszere van, a szeretet. Nem akarok farizeus lenni, nem mondom, hogy ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel, de ha azt mondom, ne válaszolj gyűlölettel a gyűlöletre, talán vállalható.


A vélemény szabad

Lehetséges, hogy azért érzem ilyen élesen, mintha a nap tüze világítaná meg ezt a problémát, mert választási kampány van és tényleg úgy elharapózott a gyűlölködés, mint a préritűz. Szinte kötelező azt hinni, hogy aki másként gondolkodik, mint te, az ócska ember, és amit terjeszt, az hazugság. És hogy igazságosak legyünk, ez fordítva is gyakran igaz. Egy általam nem ismert író vagy bölcselő azt mondta: „A gyűlölet már rengeteg problémát okozott a világban, de még egyet sem oldott meg” - idézte ezt a gondolatot egy Gábor nevű szerző Maya Angelou-tól. Szerencsére ez a választási kampány lassan már a múlté lesz és talán kedvezőbb irányban változik meg a közhangulat. A gyűlölködők alapvetően talán nem rossz emberek inkább bizonytalanok, gyengék és ellenfél nélkül senkinek érzik magukat. Pedig megtanulhatnák sokan, milliónyian, hogy jóval több energiát emészt fel a gyűlölködés, mint a konfliktusok értelmes megoldása. Ne engedjük, hogy utolsó fegyverként ne maradjon más a kezünkben, mint a gyűlölet! Ahogy hagytuk magunkban megszületni ezt a gyilkos, gonosz érzést, ugyanúgy meg is szabadulhatunk tőle! Próbáljuk meg jó szándékkal nézni a szomszédunkat! Az eddig utált vagy gyűlölt dolgok igyekezzünk szeretettel emlékezni. Olyan ez, mint a fogyókúra, kezdetben nehéz, aztán meg lehet szokni, és ha egy hónap múlva tükörbe nézünk, büszkék leszünk magunkra, hogy erre a jóra is képesek voltunk. Na hát, így legyünk a gyűlölettel is, űzzük a pokolba, ahová való, és amikor már ott sunyít, hozhatjuk a tükröt és büszkén belenézhetünk!Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ