RSS Feed

Filmfiak

Csontos Tibor - 2018. 04. 10. 8:00:35 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Filmfiak

Különös névsort fedezhet fel, aki végigböngészi Sándor Pál legújabb, Vándorszínészek című filmjének stáblistáját. Az operatőr Garas Dániel,Garas Dezső fia, a vágó Gothár Márton, Gothár Péter filmrendező fia, a látványtervező Pater Sparrow, Verebes István rendező fia, a Borostyánt alakító színész, ifj. Vidnyánszky Attila pedig a Nemzeti Színház igazgatójának fia. Sándor Pál családi filmként címkézi a Vándorszínészeket, vajh' milyen lehet, amikor apák és fiak együtt nézik végig?

Nem emlékszem, hogy ilyesfajta stáblista horogra akadt volna a távolabbi vagy a közelebbi múltban. Egészen biztosan a véletlen hozta így ezt a felállást, hiszen a rendező kvalitásos szakembereket keresett e filmjéhez is, és nem azt nézte, ki az általa kinézett operatőr,vágó, látványtervező vagy éppen egyik főszereplőjének az édesapja.Sándor Pált a legrégebbi személyes viszony mindenképpen Garas Dánielhez fűzi, hiszen születése óta ismeri. Évtizedek óta gyakran volt/van náluk vasárnaponként vendég ebédre a Garas családnál, ám Dániellel soha nem beszéltek arról, hogy valaha is együtt készítenek majd filmet. 

Kitűnő barátjának, alkotótársának, Garas Dezsőnek a halála után Sándor Pál egyszer megjegyezte: Garas nélkül nincs film. Most mégis lett. A rendező még arra is gondolt, hogy valamilyen módon "becsempészi" a Vándorszínészekbe Garas Dezső portréját, de milyen a sors, észrevétlenül elkezdtek egymáshoz közeledni, egyre többet beszélgettek filmcsinálásról. Sándor Pál az összes, Garas Dániel által fényképezett filmet megnézte, minek nyomán elképesztően tehetséges képalkotóként jellemezte barátja fiát. Igaz, miként bevallotta, a döntésre, hogy ő fényképezze-e a Vándorszínészeket,ráment három hónapja, de végül is rákérdezett: Garas Dániel, vállalod? Mindketten jól döntöttek és remekül dolgoztak együtt.

Miként Gothár Mártonnal is, aki Gothár Péter és Básti Juli egyetlen közös gyermeke, vágóként ő jegyezte például az Aranyélet című sorozatot. Miként vágó lett Jancsó Dávid is, Jancsó Miklós filmrendező és a vágó Csákány Zsuzsa fia, Mundruczó Kornél állandó munkatársa. Az Oda az igazság című film például azért is emlékezetes, mert Jancsó Miklós filmjét Dávid együtt vágta az édesanyjával, a jeleneteket Jancsó Nyika fényképezte, a szereplők pedig Jancsó Katalin Etelka jelmezetit viselték... Cseppet sem mellesleg Makk Károly Lili lánya is vágóként dolgozik, 

A London Film Schoolban diplomázott Pater Sparrow (édesapja Verebes István) hazatérése után Stanislaw Lem Az emberiség egy perce című novellájából írt 1 című filmjével hívta fel magára a figyelmet, s azóta több film, videoklip, kiállítás, film és színházi előadás látványtervezője is, egyik utolsó munkája a Pesti Színházban bemutatott A félkegyelmű című Dosztojevszkij-adaptáció látványterve. Ezt a darabot ifj.Vidnyánszky Attila vitte színre, aki a Vígszínház Hamletjének címszerepében is brillírozott, nem véletlenül ítélte meg neki a Víg társulata titkos szavazással december végén a Ruttkai-gyűrűt. 

A színjátékosok között is sok a színészcsemete, ám ők a filmek, színdarabok szereplőiként inkább szem előtt vannak, különleges esetben még együtt is játszanak valamelyik szülőjükkel, miként ez történik például a Pesti Magyar Színház A fösvény című darabjában, melyben Haumann Péter, Haumann Petra és Haumann Máté szerepel együtt. A filmfiak a kamera mögött, a vágóasztalnál, a látványvilág megteremtésében tűnnek fel, az arcukat talán nem ismerjük annyira, az ő tehetségük, névjegyük másmilyen módon nyer művészi foglalatot. 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ