RSS Feed

A zene segít

Harsányi Péter - 2018. 03. 27. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A zene segít

A zene, szó szerint segít. Akár lelki problémáim vannak, akár rosszkedvű vagyok, ha fáradt vagyok, ha bánt valami, a zene az, ami felvidít, ellazít, megnyugtat, vagy tűzbe hoz, vagy akár táncra perdít. Azonban nem csak a zenehallgatás hat rám, vagy ránk, hanem a zene, a különböző jótékonysági rendezvények révén a társadalom egyes rétegeinek is segít.

Ha zenéről van szó, akkor „mindenevő” vagyok. Komolyzene, pop, rock, funky, blues, reggae, disco, minden jöhet. Hangulattól függ, hogy mit hallgatok, befolyásol a környezet, a napszak, a helyszín, egyvalami állandó, a zene szeretete. Imádom, lenyűgöz, elvarázsol, magával ragad, vagy éppen ellazít. Magamban éneklem a híres dalokat és elhiszem, hogy fantasztikusan szólna ez, ha kinyitnám a számat és hangosan énekelnék. De tudom, hogy ez rémes lenne. Sajnos nincs hangom. Ám, ha énekelni nem is tudok, a zene szerves része az életemnek, ez az, ami minden körülmények között jótékonyan hat rám. És a zene nem csak ránk, emberekre, de kísérletekkel igazolták, hogy a növényekre és az állatokra is jótékonyan hat. Jobban fejlődik egy növény, ha Mozartot játszanak mellette napestig, jobban tejel a tehén, ha megnyugtató zene szól az istállóban.
És a zene jótékony szerepe ebben még nem merül ki.
Világsztár zenészek, énekesek fogtak össze anno az afrikai éhezők megsegítésére. Volt Human Rights Now! koncert a Népstadionban, koncert az SOS Gyermekfaluért a Budapest Sportcsarnokban, és még sorolhatnám a magyar és a külföldi példákat, amikor egy jó ügy érdekében összefogtak a zenészek, és segítettek.
De nem csak összefogással, önállóan is lehet jótékonysági fellépéseket vállalni, gondoljunk csak Balázs Fecó koncertjeire a sitkei kápolna megmentéséért, Mága Zoltán 100 templomi jótékonysági koncertsorozatára, vagy arra, hogy Várkonyi Attila, alias, DJ Dominique a down-szindrómás betegek javára jótékonykodik rendszeresen.
A zene tehát különböző módon, de alkalmas arra, hogy segítsen az embereken, és ezért, ahogyan az ABBA dalban énekelték: Thank you for the music!


Fotó: Almási Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ