RSS Feed

A pénznek nincs szaga

Regös István - 2018. 03. 25. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A pénznek nincs szaga

Az egyik történelmileg is jelentős római császár, Vespasianus személyesen ellenőrizte az akkor még a világon egyedülálló nyilvános vécéket, amelyeket csak pénzért lehetett használni. Ritkán szoktunk elidőzni ezeknél a témáknál, pedig kis- és nagydolgaink gyakran kis- és nagygondokat okoznak. Rómában a császár rendeletére sorra nyíltak a folyóvízzel tisztántartott nyilvános vécék, ahol férfiak és nők egymás mellett csücsülve végezték el fontos ügyeiket.

Plusz pénzért, letisztított vécékefével a rabszolgák az ülepüket is tisztára mosták. Némi fantáziával elképzelhetjük a letolt gatyájú, felhúzott tunikájú, meztelen ülepek látványát. Egyszer egy ilyen nyilvános helyre a császárt elkísérte a fia. Na, már most ez a fiatalember felettébb akadékoskodó volt, kölnivel átitatott zsebkendőt szorított az orrához és azt morogta apjának: Igencsak büdös van itt! Az apja benyúlt a zsebébe és egy marék aranyat tartva a fia elé azt mondta: „Ez itt mind ezekből a kis- és nagydolgokból származik.” A fia orra alá tolta és megszagoltatta vele az aranyakat, ekkor mondta ki a máig ismert igazságot: „Látod fiam, a pénznek nincs szaga!”


Sylvi bugyija

Jutott eszembe mindez egy Bódi Sylvi nevű celeb bugyijairól. Előre bocsátom, nem ismerem ezt a celebet sem, a bugyijairól nem is beszélve. Ez a kisasszony a barátjával együtt félmillió forintot adományozott különböző intézeteknek. Történetük itt találkozik Vespasianus császár kijelentésével, mert Bódi Sylvi a közösségi oldalán mindenkinek elmesélte, hogy a pénz nagy része saját levetett bugyijainak licitálásából jött össze. Nem tudom, hogyan zajlik egy ilyen bugyibörze, mindenesetre elgondolkoztam azon, kik azok, akik megvásárolják egy idegen nő levetett bugyiját? Csak feltételezni tudom, hogy ezek az alsóneműk igen komoly tisztításon mentek keresztül és közülük csak a makulátlanok kerültek kalapács alá. Vajon elárulta-e Sylvi, hogy hány bugyiját ajánlotta fel? Kíváncsiak lennénk, mit kezdenek Bódi Sylvi így megszerzett bugyijaival magányos férfiak? Hordják-e vagy mi a fene? Azt már nem is feltételezem, hogy nők is vásároltak Sylvi-bugyit. Azon viszont megdöbbentem, hogy egyáltalán bekerült az újságokba ez a csodálatos történet, és mint derék, erényes polgártársnő learatta a jótékonykodás babérjait. Persze, hogy jó kislány lehet Bódi Sylvi. Nem akart ő rosszat, csak hát összejött az a pár száz bugyi, oszt’ mit csináljon vele?


Sajtgyár

És hogy rontsak egy kicsit az illatos történeten, ideírom egy amerikai női börtönben játszódó filmsorozat egyik epizódját. Egy okos rabnő kitalálta, ha kellően meg tudják szervezni, hogy valaki, mondjuk egy börtönőr, aki korrupt (ilyen Magyarországon nincs) kicsempészi az árut, akkor ők a legápolatlanabb elítéltekkel egy hétig éjjel-nappal hordatnak egy bugyit. Amikor pedig már lassan megáll a bugyi a lábán, bűntársukkal elküldetik az előre megrendelt címekre. Eszembe jutott, hogy amikor a vevők kibontanak egy ilyen csomagot, vajon nem ájulnak-e el a küldemény sajtgyárra emlékeztető szagától? Jaj, istenem, de régen írtam ilyen undorító témáról! Mindenkitől bocsánat és hogy derüljünk is egy kicsit, legyen a zárómondat Vespasianus császár bölcsessége: „A pénznek nincs szaga.” 


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ