RSS Feed

Elment A GÉNIUSZ

Harsányi Péter - 2018. 03. 26. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Elment A GÉNIUSZ

Az oxfordi születésű világhírű elméleti fizikus, Stephen Hawking március 14-én elhunyt. A világ minden táján címlapon emlékeztek meg róla, hiszen számításai, felfedezései, elméletei, lázban tartották nem csak a tudományos világot. Könyvei, előadásai révén közelebb hozta számunkra, laikusok számára a világmindenség titkainak megismerését. Súlyos betegsége nem hogy hátráltatta, de talán még segített

17 éves korától az oxfordi University College-ben tanult, szeretett táncolni és az egyetem evezős csapatának is tagja lett. Mint minden kortársa szeretett focizni, csajozni, bulizni, mígnem kiderült alattomos betegsége, az ALS kór, mely tolószékbe kényszerítette. Orvosai csupán két évet jósoltak neki, azt mondták, ez a betegség ennyi idő alatt végez a szervezetével.
Szerencsére nem így lett, kapott még 50 évet a jó Istentől, hogy gondolkodjon, kutathasson, alkothasson. És mi is kaptunk általa újabb ismereteket, egy nagyszerű géniusztól, aki ki tudja mire jutott volna, ha egészséges marad. Gondoljunk csak bele, mi lett volna, ha mint minden vele egykorú fiatal a tanulás, majd a tudományos munka mellet sportolni jár, lóg a barátokkal, hajtja a nőket, egyszóval, normális életet él. Mennyi ideje maradt volna az elméletei kidolgozására, a számításai elvégzésére? Csúnyán hangzik, hogy így volt ez jó, de talán, így több idő jutott a számára, hogy a tudománnyal foglalkozzon. Isten remekül elrendezi a dolgokat. Az egyik kezével ad, a másikkal elvesz ugyan, de végül minden kiegyenlítődik. Adott az emberiségnek egy lángelmét, és megteremtette annak a módját, hogy ez a zseni ne nagyon foglalkozzon mással, mint a tudománnyal. Minden bizonnyal, a betegsége nélkül is az ideje nagy részét a tudománynak szentelte volna, de ezt utólag már nem tudhatjuk. Nem tudhatjuk, hogy egészségesen mire vitte volna. Saját magát jellemezte így, szánalmas testben egy lángelme lapul. És valóban zseni volt, akinek a fanyar humorral átszőtt előadásain tolongtak az egyetemi hallgatók, majd az internet jóvoltából mi is részesülhettünk ebből a tudásból. Számos könyvet is írt, melyekben közérthetően magyarázta el tudományos elméleteit, világított rá az általa felfedezett összefüggésekre. Általa próbáljuk megérteni a feketelyukak titkait, és senkit sem zavart a kinézete, vagy a géphang, melyen kommunikálni tudott.
Ami a számmisztikusok számára meglepő, hogy a másik zseniális fizikus, Albert Einstein 3.14-én született, Stephen Hawking 3.14-én hunyt el. Az a híres PÍ!


Fotó: Almási Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ