RSS Feed

Nagy-Britannia nem akar újabb hidegháborút

mti - 2018. 03. 21. 19:21:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A brit külügyminiszter szerint az angliai Salisbury városában március elején idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet "felelősségi láncolata" Oroszországig, az orosz kormányzati rendszer legmagasabb rangú tagjaiig vezet.

    Boris Johnson a londoni alsóház külügyi bizottságának szerdai meghallgatásán elvetette azt a képviselői felvetést, hogy a mérgezéses támadást olyan ügynökök vagy volt ügynökök is elkövethették, akik felett Vlagyimir Putyin orosz elnöknek esetleg nincs ellenőrzése.
    Johnson szerint a gyilkossági kísérletet, amelynek két célpontja Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal volt, Moszkva "üzenetnek" szánta a "potenciális dezertőröknek", és azért választotta helyszínként Nagy-Britanniát, "mert ez az ország hisz a szabadságban, a demokráciában, a jogállamiságban, és rendszeresen felrótta Oroszországnak ezen értékek megsértését".
    Hozzátette ugyanakkor: a gyilkossági kísérlet időzítése valószínűleg szorosabban kötődik a vasárnap rendezett, Putyin győzelmét eredményező oroszországi elnökválasztás időpontjához. A brit külügyminiszter szerint "nem demokratikus figurák választások vagy valamilyen kritikus jelentőségű politikai fejlemény közeledtével gyakran találják vonzónak azt a lehetőséget, hogy elültessék egy ellenség képzetét a közgondolkodásban".
    Oroszország tagadja, hogy köze lenne a gyilkossági kísérlethez.
    Boris Johson a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokság brit bojkottját szorgalmazó felszólításokra reagálva azt mondta: "hihetetlen igazságtalanság" lenne az angol labdarúgó-válogatott megbüntetése. Hozzátette: az angol szurkolók egyébként is jóval csekély számban lesznek jelen, mit a korábbi hasonló tornákon, eddig mindössze 24 ezer vízumkérelmet adtak be.
    Johnson szerint az előző, brazíliai világbajnokság előtti hasonló időszakban már 94 ezer angol szurkoló igényelt beutazási vízumot.
    A bizottsági meghallgatáson az ellenzéki Munkáspárt egyik képviselője úgy fogalmazott, hogy Putyin "ugyanúgy az országimázs javítására" kívánja felhasználni a nyári világbajnokságot, ahogy "Hitler használta az 1936-os berlini olimpiát".
    Johnson a bizottsági tag felvetésére azt válaszolta, hogy "egyértelműen helyénvaló az összehasonlítás 1936-tal".
    Hozzátette ugyanakkor: a brit kormány "jelenleg senkit nem próbál aktívan lebeszélni" arról, hogy jelen legyen a nyári oroszországi világbajnokságon.
    A brit miniszterelnök által múlt szerdán bejelentett szankcióintézkedések között szerepel, hogy sem brit kormányilletékesek, sem a brit királyi család tagjai nem lesznek jelen a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.
    Az angol labdarúgó szövetség (FA) elnöke Vilmos herceg, a brit trón majdani várományosa, II. Erzsébet királynő unokája. Theresa May egy héttel ezelőtti bejelentése azt jelenti, hogy a világbajnokságra Vilmos herceg sem utazik el.
    A külügyi bizottság szerdai meghallgatásán Boris Johnson megerősítette, hogy az oroszországi világbajnokságon nem lesz magas szintű brit képviselet. Hangsúlyozta azonban: ez nem jelenti azt, hogy minden kapcsolatot meg kell szakítani Oroszországgal.
    A brit külügyminiszter kijelentette, hogy Nagy-Britannia nem akar újabb hidegháborút. Hozzátette: a hidegháború "meglehetősen nyomorúságos időszak volt", és "én úgy nőttem fel, hogy őszintén tartottam attól: országunkat felemészti egy termonukleáris támadás".
    Hangsúlyozta: nem gondolja, hogy ez az egzisztenciális fenyegetettség ma is fennáll, de "fenyegetettség mindazonáltal van, és ezért kell nagyon keménynek, nagyon határozottnak lennünk".

Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ