RSS Feed

Skandis vadásztüzek

Némjes Lotzs - 2018. 03. 23. 8:00:21 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Skandis vadásztüzek

Mindig áhitattal olvastam Széchenyi Zsigmond Afrikai vadásztüzek című vadásznaplóját, miként első afrikai élménypoggyásza, a Csui! is lenyűgözött. Máig szeretem mindkét vadásznaplóját, mert bár a vadásznapló nem tartozik az elsődleges irodalmi műfajok közé, Zsiga bátyám bebizonyította, hogy a vadászat nem egyszerűen könnyed, úgynevezett úri passzió. Úgy gondoltam, hogy jómagam sosem tudnám ezt bebizonyítani, hiába írnék magam is hasonló könyvet a vadászok nyelvén. Midőn azonban valamely firkász levadászott és kikotyogta, legutóbbi skandis vadászattudományi utamat, döntöttem.

Zsiga bátyám úgy fogalmazott a Csui! előszavában, hogy az Afrika-vadászok elenyésző kisebbségének tagjai egytől-egyig kiváló, jeles emberek, ritka kivételek, akik megérdemlik a legnagyobb elismerést és ők azok, akik nem írnak könyvet. Mi tagadás, magamfajta is egytől-egyig jeles, kiváló ember vagyok, ritka kivétel, aki megérdemli a legnagyobb elismerést. De hát Zsiga bátyám is feladta végül, mert rá is ujjal mutogattak: Íme, egy ember, aki Afrikában vadászott és nem írt róla könyvet! Végül úgy döntött, hogy a merész vadászkalandokhoz, a vakmerő rajtaütésekhez képest nem kisebb vállalkozásba fog és megírja afrikai vadászélményeit. Én sem tehetek mást, ne mondják rám, hogy 'Íme egy ember, aki Skandináviában vadászott és nem írt róla könyvet!"

Így hát belekezdtem a Skandis vadásztüzek című élménypoggyászom megtöltésébe. Amíg Zsiga bátyám Elefántországba járt évente, az én útjaim Jávorszarvasországba vezetnek, ugyancsak évente. Úgy vagyok Zsiga bátyám kedvenc vadászterületeivel, Kenya, Tanganyika, Uganda vadonságaival, hogy miután Gyuri bácsi amúgy is idehozza majd Afrikát, én inkább az Északi Nyitás híveként gyújtanék skandis tábortüzeket. Másrészt hiába mondom, hogy a vadászat hungarikum, ebbe alaposan beletenyerelt annak idején az a Katona József, aki Bánk bánra rászabadította azt a panaszkodót, akinek lámpást adott az Úr a kezébe és aki azt panaszolta a nagyúrnak, hogy "Szép földeinkből vadászni berkeket csinálnak, hová nekünk belépni nem szabad." Így hangolták ellenünk a pór népet a gaz merániak. 

De sebaj, hozzám közelebb van Jávorszarvasország, mint Kaszópuszta, és hát ott siketfajdra is mehetek, s ahogyan vadásznaplómban megemlítem majd, a siketfajd kakasát megkülönböztetésül nagykakasnak hívjuk, és fontos, hogy Erdélyben vadpávának nevezik. Miként arról is írok, hogy a siketfajd kakas a dürgőének után elvegyül a tyúkok között, ugyanis többnejű. Az ilyesféle fenyegető többnejűségtől is meg kell védenem a mi kultúránkat. A siketfajd, alias vadpáva a kakaskodás közben olyan süket és vak, hogy mi, vadászok az előre elkészített ugróúton fokozatosan közelítjük meg, hogy lövésre kaphassuk. Tetszik ez az ugróút kifejezés, meg is jegyeztem, egyszer itthon nekem is szükségem lehet ugróútra. 

Persze, miként Zsiga bátyám megjegyezte a "nemmindennappapsajt" elméletében a bivalytalan napokról, nekem is akadtak siketfajdtalan napjaim odafent, északon. Mert hát, ahogyan Zsiga bátyám a civilizációmarta Afrikáról írta, ott az elefántvadászat nem fenékig tejfel, ugyanígy, a migránsmarta északon sem mindig fenékig tejfel a vadásztanyázás. És a közhiedelemmel ellentétben medvére nem vadászok, de azért készülő vadásznaplómba beleírom majd, amit egy finn vadász mesélt nekem az északi szélben. Miután elejtett egy medvét, elmagyarázta neki, hogy tulajdonképpen nem is ő ölte meg. - Nem én öltelek meg - mondta a medvének. - Te magad botlottál meg és estél le a fáról. 

 

Fotó: hu.stockfresh
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ