RSS Feed

Pia Fraus

Csontos Tibor - 2018. 03. 18. 8:00:53 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Pia Fraus

Jókai Mór De kár megvénülni című regényében Pia Frausnak nevezik az olyan szelídebb fajta csalást, amely egyvalakinek a hasznára szolgál, anélkül, hogy másvalakinek kárt okozna. Hát persze, hogy a világ semmit sem változott azóta, a Pia Fraust napjainkban sem szokás a kihalt állatfajok között emlegetni. A Pia Fraus máig élő magyar hagyomány, az egyvalakikből azonban sokan lettek, szó sincs arról, hogy abszurd, azaz harmónia nélküli világban élnénk, sőt ma főleg olyan csalások leledzenek, melyek egyvalakiknek nagy hasznot hoznak, másoknak viszont kárt okoznak.

A pesti magánszínház nem vette zokon ama szellemi károkozást, mi szerint a csillagok állása nem teszi lehetővé régi tervük megvalósítását: az állam által sátánnak kikiáltott főellenség édesapjáról szóló darab színre vitelét. A direktor elmondta, hogy ugyan teátrumi szempontokból jóval nagyobb izgalmakat kínál az apa élete, mint a kiátkozott fiáé, de könnyedén és rugalmasan alkalmazkodtak a megteremtett légkörhöz, de megvárják, azon az ominózus napon miként dönt majd a nép. Az istenadta nép.Úgy gondolták, hogy addig is kémes mjúzikelt visznek színre. Mert hát az államhoz alkalmazkodni kell, félre az egzisztenciális félelmekkel, bizonytalanságokkal, különben is avíttá vált ez az Arisztotelész annak hangoztatásával, hogy az állam célja polgárai erényessé tétele. 

Gyorsan lépett a - korabeli kifejezéssel élve zöldbozótrockot játszó - együttes is, melynek egyik slágere dallamát lenyúlták a megzenésített mémekkel hadonászó netkalózok. A zöldbozótrockosok szerzeményére új, cseppet sem kurzusszövegnek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető sorokat írtak, ami bizony kiverte a rockerszerzőknél a biztosítékot. Azonmód letiltották a fények útjain elinduló leány és fiú történetét aktuálpolitikai köntösbe öltöztető topslágert. Nem félelemből, nem egzisztenciális bizonytalanságból, még csak azért sem, mert ácsingóznának az illetékes miniszter különalapjából valamiféle koncert- vagy lemeztámogatásra. Egyszerűen sértette a jó ízlésüket a rendszerbe alaposan beletenyerelő átirat, mely után imigyen a jogdíjak sem csordogálnak. S bár ízlésről nem lehet vitatkozni, ezt az ízléstelen klipet kimerték a világhálóból. 

Választópolgár választópolgárnak farkasa. Itt van például ez a fényőrület. Most tekintsünk el attól, hogy a török hódoltságból megörökölt Örök világosság fényeskedjék neki-féle köszöntés sem igazán trendi. Nem beszélve arról, hogy lenne-e ezek után valakinek bátorsága előadni a nagy költő Érik a fény című poémáját, benne ezzel a sorral, hogy "Ívlámpák vagyunk egymás szívei fölött, a kicsi madarakat látod-e vállainkon?" Tréfásabb kedvűek pedig ezzel üthetnék el a fénymizériát: Lincoln a kandalló fénye mellett tanult,Mozart gyertyafénynél komponált.
Galilei olajmécses világa mellett jegyezte le felfedezéseit, egyikőjüknek sem jutott eszébe, hogy nappal dolgozzanak?

Fotó: hu.wikipedia.org
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ